Wedlock (1991)

  En uheldig diamanttyv havner i et fremtidsfængsel med en flugtsikrende bombe om halsen. Måske finder han alligevel nøglen til friheden?


  SKÆVE FREMTIDSBILLEDER

  Lewis Teague, der gav os den habile Stephen King-gyser, Cujo (1983), rusker her i fremtidens fængselstremmer: "Wedlock" er nemlig historien om alle tiders rå fangesikring, hvor de indsatte får en bombe om halsen. Denne bombe er parret med en tilfældig fange. Hvis de to bevæger sig mere end 100 meter fra hinanden, får de begge blæst hovedet af. Og så er man jo nok færdig med at se godt ud.

   

  Diamanter for millioner

  Denne fidus er fængselsinspektøren Holliday kommet på, og han gnider sig i hænderne hele vejen til banken. Men da han ved, at vores hovedrolle-diamanttyv Frank Warren har gemt for mange millioner diamanter af vejen et sted derude, er han interesseret i af få Franks tunge på gled. Det bliver dog en vanskelig opgave. Snart er selvsamme Frank i øvrigt på flugt med sin kvindelige med-bombe-søster, Tracy Riggs, så nu er der for alvor action på drengen.

   

  Humoristisk anlagt

  "Wedlock" er guderne skal vide ikke stor filmkunst. Men hvis man tager den for, hvad den er, nemlig humoristisk anlagt fremtidsaction med talrige sci-fi twists, så bliver filmoplevelsen faktisk ganske underholdende. Dette skyldes ikke mindst en mere end sædvanligt veloplagt Rutger Hauer i rollen som Frank Warren. De lyse lokker bølger endda ekstraordinært.

   

  Frisk tilgang

  Teagues iscenesættelse er præget af en frisk tilgang til det klichémættede grundstof, og scenerne glider tilsvarende olieret i den total-kausale spændingskurves tandhjul. Ikke meget kommer som overraskelser, og helte og skurke er skarpt tegnet efter en nærmest tegneserieagtig skabelon. Det er ikke særlig kønt, men det virker fint som uforpligtende underholdning.

   

  I bedste fald kitsch

  Richard Gibbs' elektroniske underlægningsmusik er i bedste fald ren kitsch. Den er anvendt i rigelige mængder og forstærker - muligvis utilsigtet - filmens til tider temmelig komiske tone. Ud over Hauers habile præstation er der finurligt modspil at hente fra bl.a. James Remars tossedumme Sam og Stephen Tobolowskys fængselsinspektør. Danny Trejo ses i en mikroskopisk rolle som nyankommen fange.

     Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, USA, Storbritannien, Action, Krimi, Fængselsfilm, 101 min.

  Dansk titel: Wedlock
  Instr: Lewis Teague Prod: Branko Lustig Manus: Broderick Miller Foto: Dietrich Lohmann Klip: Carl Kress Mus: Richard Gibbs