Nanny McPhee (2005)

  En ualmindelig uopdragen søskendeflok har for vane at få deres skiftende husbestyrerinder til at løbe skrigende bort, men det mønster ændrer sig snart.


  SKABELON-FANTASI

  Se hellere: Matilda (1996)

  Helt og holdent Emma Thompsons projekt: skuespillerinden har her skrevet et børnevenligt manuskript baseret på Christianna Brands børnebøger, og spiller desuden selv hovedrollen.

  Karismatisk præstation
  Det sidstnævnte gør hun godt. Det er en vellykket og karismatisk præstation, særligt i filmens første halvdel, mens hun endnu er grim og mærkelig.

  Genreskabelon
  "Nanny McPhee" er som børnefilm betragtet lidt for meget fortalt i en genreskabelon, hvor det fantastiske passer ind i særlige små båse, og hvor en karakteristisk kæk musik sætter dagsordnen i alle scener.

  Magien udebliver
  Så behøver ungerne selvfølgelig heller ikke tænke selv - men meget af den tiltænkte magi går samtidig op i hat og briller, fordi den egentlige skarphed og kant udebliver.

  Voldsomt uopdragne unger
  Emma Thompsons Nanny McPhee er en ganske særlig husbestyrerinde, som familien Brown har hårdt brug for. Ungerne er nemlig så uopdragne, at de har skræmt alle tidligere husbestyrerinder væk.

  Ganske særlige evner
  Men McPhee har nogle ganske særlige evner, der nok skal få børnene på bedre tanker. Alene hendes behårede vorter og den udstående tand har en hypnotiserende virkning.

  Meget larmende
  Filmen er mere larmende end den er eventyrlig. Der er ganske enkelt pøset for mange lag på fortællingen. Lidt for mange farver, lidt for mange narrestreger, alt for meget musik.

  Antydningens kunst
  Selv i eventyrlige børnefilm skal man kende besøgelsestid og antydningens kunst, sådan som Danny DeVito så overbevisende gjorde det med den beslægtede Matilda (1996).

  Brænder ikke igennem
  Colin Firths optræden som forfjamsket enkefar har visse sympatiske træk, mens ingen af de uartige og siden artige unger rigtig brænder igennem. Efterfulgt i 2010 af endnu et Nanny McPhee-eventyr.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Storbritannien, USA, Frankrig, Fantasi, Komedie, Familie, Børn på film, 97 min.

  Dansk titel: Nanny McPhee - den fortryllende barnepige
  Instr: Kirk Jones Prod: Tim Bevan, Lindsay Doran, Eric Fellner Manus: Emma Thompson Baseret på: bøger af Christianna Brand Foto: Henry Braham Klip: Justin Krish, Nick Moore Mus: Patrick Doyle