Snowtown (2011)

  16-årige Jamie har det svært i sin dysfunktionelle familie og finder moderens nye kæreste fascinerende. Men fascinationen kammer snart over i det outrerede.


  GRUNDIG KLAMHED

  Grund til at klappe i de klamsvedte hænder, men også grund til at kigge væk og ryste på hovedet. "Snowtown" er baseret på virkelige australske hændelser og fortæller en komplet ufiltreret historie om vold, massemord og sygelighed.

  Lovende start
  Hvad der begynder som en lovende og underspillet historie om ekstrem dysfunktionalitet kammer snart over i et uskønt - grænsende til det usmagelige - portræt af ultimativ ondskab.

  Todelt filmoplevelse
  Det former en todelt filmoplevelse, der lever højt på sin indføring i vanvid og forførelse, men som snart sidder i mudder til halsen i det overdramatiseret outrerede.

  En umulig kamp
  16-årige Jamie er den næstældste i en søskendeflok på fire, og han kæmper en umulig kamp for værdighed mellem moderens skiftende kærester og en storebror, der voldtager ham på gulvet.

  Dødbringende fascination
  Men moderens nye kæreste fascinerer Jamie. Han taler til ondskaben i teenageren og får stille og roligt vækket et monster i ham - og så er der ingen grænser for, hvor galt det kan gå.

  Ikke for svage sjæle
  "Snowtown" er absolut ikke en film for svage sjæle. Se den første time, der er stærkt fascinerende i portrættet af opgivende dumhed, misbrug og afmagt.

  Voldsom slagside
  Siden går filmen for meget i den anden grøft. Slagsiden er ganske enkelt for voldsom, og volden bliver grafisk i en grad, de færreste kan stå model til.

  Nærværende stil
  Fortællestilen er ærlig og nærværende, blandt andet med en diminutiv brug af filmmusik - igen i første halvdel. Lucas Pittaway overbeviser som Jamie - i det hele taget er skuespillet en af filmens stærkeste sider.

  Ingen lyspunkter
  Håbløsheden står malet ud over hele filmoplevelsen. Der er virkelig ingen lyspunkter. Det er mørkt, depressivt, ondt og helt igennem dødsensalvorligt.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2011, Australien, Krimi, Biografi, Psykologisk drama, Teenagere, Seriemordere, 119 min.

  Dansk titel: The Snowtown Murders
  Instr: Justin Kurzel Prod: Anna McLeish, Sarah Shaw Manus: Shaun Grant, Justin Kurzel Baseret på: bog af Andrew McGarry Foto: Adam Arkapaw Klip: Veronika Jenet Mus: Jed Kurzel
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CPH - New Talent Grand PIX-nominering
  • CAN - FIPRESCI Prize - Special Mention
  • CAN - Critics Week - Special Mention
  • CAN-N - Golden Camera-nominering
  • CAN-N - Queer Palm-nominering
  • CAN-N - Critics Week Grand Prize-nominering