Bully (2001)

  En gruppe naive og rastløse teenagere planlægger at slå en usympatisk ung mand fra slænget ihjel, men har de tænkt på konsekvenserne?


  RASTLØS OG NAIV

  + PLUS: spil | stil | nerve | stemning | mørke
  -MINUS: lidt for mange popsange

   

  Den amerikanske instruktør Larry Clark har siden 1990'erne specialiseret sig i film om rastløse teenagere, gerne med eksplicitte afstikkere til stofmisbrug og sex - og "Bully" er ingen undtagelse.

  Baseret på virkelige hændelser
  Baseret på virkelige hændelser fortælles filmen historien om en gruppe teenagere i Florida, der fordriver tiden med stort set ingenting, på nær sex, rygning og stoffer - og det kommer der som bekendt sjældent meget godt ud af.

  Rigtige venner..?
  De helt centrale personer i historien er Marty og Kent, spillet af henholdsvis Brad Renfro og Nick Stahl. De skal forestille at være gode venner, og Kent fortæller da også Marty, at han er hans bedste ven - efter at han har givet ham et par knytnæveslag i ansigtet (mens han kører bil).

  Naive mordplaner
  Kent er også kendt for sin voldelige omgang med kvinder. Jo mere voldtægt, jo bedre. Snart er der samlet sparemærker blandt Marty og hans venner og veninder: Kent skal dø. Så teenagerne planlægger slet og ret at slå Kent ihjel, og en række naive tanker går i gang omkring, hvordan mordet kan effektueres.

  Samvittighedskvaler
  Men har de overhovedet tænkt på konsekvenserne? Ikke før det er for sent, hvorfor en stor del af filmen kommer til at dreje sig om samvittighedskvaler i en uhyggeligt stærk formidling gennem enkelt filmhåndværk og helt igennem eminent unge-skuespil.

  Ærlighed og enkelhed
  I det hele taget er "Bully" en betagende enkel film. Her er ingen narrative flødekager eller andre artificielle virkemidler, snarere anvender Larry Clark ofte håndholdt videokamera. For som det er gældende for de fleste af hans film er ærligheden og enkelheden i fokus.

  Fænomenal personinstruktion
  Clark er en fænomenal personinstruktør og er helt på bølgelængde med de mange teenagere, han omgås på settet. Han tager sig tid til at forklare de unge hjerner, hvordan de opnår den særlige stemning, der skal til for at tilføre filmen autenticitet. Og det kræver indsigt og tålmodighed.

  Maksimal indlevelse
  Resultatet i "Bully" er den maksimale indlevelse fra hele pakken af piger og drenge, med Brad Renfro i spidsen (han døde 7 år senere af en overdosis), flankeret af Nick Stahl, Leo Fitzpatrick, Bijou Phillips, Rachel Miner, Michael Pitt, Kelly Garner og Daniel Franzese.

  Ufiltreret og råt
  Så selvom historien kan synes lovlig rastløsheds-klichémættet er det kun en overfladisk stempling. "Bully" kan så meget mere end dét, og det er en film, der forfører i sin ekstremt rå og ufiltrerede enkelhed.

  Rigelig med beat
  Der er rigelig med beat-musik til at følge begivenhederne, ofte som en del af handlingen (de unge hører musik i bilen), men også som supplement for at holde dampen oppe. Hér kunne man godt have ønsket sig en lidt mere tilskåret lydside.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2001, USA, Drama, Teenagere, Krimi, 115 min.

  Dansk titel: Bully
  Instr: Larry Clark Prod: Chris Hanley, Don Murphy, Fernando Sulichin Manus: David McKenna, Roger Pullis Baseret på: bog af Jim Schutze Foto: Steve Gainer Klip: Andrew Hafitz