Wild (2014)

  En ung kvinde med rod i privatlivet begiver sig ud på en over 1500 km lang solovandretur i vildmarken.


  LILLE KVINDE, HVAD NU?

  Denne vildmarkssaga er baseret på det virkelige livs eventyrer Cheryl Strayed og de memoirer eller dagbøger, hun skrev på baggrund af sine oplevelser. Eventyrer er måske i virkeligheden så meget sagt, for Cheryls favntag med den 1500 km lange vandretur gennem ødemarken bunder i en stor personlig sorg og et drive efter at komme videre i tilværelsen.

  Heftig oppakning
  Alene og med meget heftig oppakning begiver hun sig ud ad smalle stier. Håbet er, at hun kan finde ind til en indre ro og få sat skub i følelseslivet, der er gået helt i stå. På sin vej møder hun kun ganske få mennesker, og hendes position som smuk ung kvinde kan være farlig blandt liderlige mandlige vandrere uden moral.

  Vanskelig vej
  Reese Witherspoon vandt en Oscar for sit portræt af Cheryl Strayed, og det kan man sagtens se det fornuftige i. Det er en nuanceret præstation omgivet af stort set den blotte natur, og Witherspoon formidler intenst den vanskelige vej tilbage til livet, mens hun nedkæmper vildskaben på både et ydre og et indre plan.

  Sødladne tilbageblik
  Til gengæld er Laura Derns (Oscar-nominerede) birolle som Strayeds mor af mere tvivlsom karat. Scenerne med mor er tilbageblik (og de er ofte for lange). Hér savner man en bedre sammenhængskraft og balance, og livet fra dengang, der passerer for Strayeds indre skærm, fungerer ikke gnidningsfrit - faktisk bliver det mere sødladent end hjerteligt, også selvom temaet er funderet i liv/død, tab og afmagt.

  Hjerteligt og enkelt
  Man vil allerhelst følge Strayeds nutid, hendes vandring og udfordringer. Dét fungerer nemlig, og her er der masser af både hjertelighed og enkelhed. Og heldigvis udgør nutiden da også langt den største del af filmens handling.

  Ren mental forandring
  Witherspoons Strayed undergår mere en mental end en fysisk forandring. Styrken kommer indefra, og der er rigtig meget prust og besværlighed undervejs. Nogle gange er det lige før, verden vælter for hende. Der bliver lidt vel meget "lille svag kvinde" over det - på grænsen af irritationstærsklen.

  Smukke stemninger
  Musik er der befriende lidt af - instruktør Jean-Marc Vallée har heldigvis respekt for naturen og lader den spille den hovedrolle, den fortjener - også på lydsiden. Fotograf Yves Bélanger indfanger utallige meget smukke naturstemninger i en skøn dvælen. Havde der været endnu mere af denne æstetik, ville "Wild" have stået stærkere.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, USA, Drama, Eventyr, Biografi, 115 min.

  Dansk titel: Wild
  Instr: Jean-Marc Vallée Prod: Bruna Papandrea, Bill Pohlad, Reese Witherspoon Manus: Nick Hornby Baseret på: memoirer af Cheryl Strayed Foto: Yves Bélanger Klip: Martin Pensa, Jean-Marc Vallée
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Witherspoon)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Dern)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Witherspoon)