Kjærlighetens kjøtere (1995)

  En ung og lidt naiv digter melder sig til en pelsjægerekspedition i Grønland, men han får meget svært ved at falde ind i de fastgroede jægeres isolerede univers.


  HÅRDT & UBARMHJERTIGT

  Det er først og fremmest de storslåede, iskolde og mægtige naturomgivelserl, der gør "Kjærlighetens kjøtere" til en helt særligt intens og dramatisk nordisk thriller. Filmen handler om den unge og lidt naive norske forfatter Henrik Larsen, der beslutter sig for at drage til Grønland for at deltage i pelsjagten, men måske først og fremmest for at søge inspiration til sit skriveri. Med sig tager han en frisk og stormfuld forelskelse, hvor kæresten Gertrude har lovet, at hun vil vente på ham.

  Hårdt og ubarmhjertigt
  Den store udfordring, der ligger i at klare den hårde og ubarmhjertige grønlandske vinter, bliver dog hurtigt overskygget af det psykiske pres, som forfatteren møder fra den øde beliggende hyttes forstander, Randbæk.

  Ingen kan høre dig skrige
  Randbæk sparer ikke på krudtet i sin forudindtagede bedømmelse af Henrik Larsen som umoden humanist. Selvom Larsen modigt svarer igen, formår han ikke helt at stå distancen, og hans egen indre dæmon truer snart med at tage over i et landskab, hvor ingen kan høre ham skrige, udover Randbæk.

  Alene i den vilde vinter
  I baggrunden kan hyttens tredjemand, Bjørn Holm, kun se hovedrystende til, og han begynder at afsky de to fjender og vælger til sidst at drage alene ud i den vilde vinter.

  Ækel og usympatisk
  "Kjærlighetens kjøtere" er filmet på Svalbard og udgør i sin rå og ucensurerede naturkarakteristik en udmærket turistreklame for den isolerede øgruppe. Stellan Skarsgård trækker stikkene hjem i sin gennemført ækle og usympatiske karakteristik af Randbæk. Hans præstation er filmens mest robuste og beundringsværdige, men også Gard B. Eidsvold og Jacob Sundquist giver glimrende prøver på følelsesregistret nær bristepunktet.

  Musikken dikterer for meget
  Hvis man skal nævne et par svage led i filmen er det, at billederne i højere grad kunne fortjene at stå alene og emme af naturens intensitet, i stedet for at Terje Rypdals mystiske musik får lov til at sætte dagsordenen. Filmens slutning er også lidt af en skuffelse. Den bevægende og tankevækkende handling, der indtræffer lige før filmens epilog havde stået langt stærkere alene.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Norge, Sverige, Drama, Thriller, 109 min.

  Dansk titel: Kærlighedens køtere
  Instr: Hans Petter Moland Prod: Bent Rognlien Manus: Lars Bill Lundholm, Hans Petter Moland Baseret på: romanen "Larsen" af Peter Tutein Foto: Philip Øgaard Klip: Einar Egeland Mus: Terje Rypdal