Absolute Power (1997)

  En hærdet tyv bliver vidne til et brutalt mord. Landets præsident er gerningsmanden, og nu er alle præsidentens mænd interesserede i tyven.


  ELEGANT THRILLER

  Selvom "Absolute Power" ikke på nogen måde byder på uovervindeligt originalt materiale, er det alligevel en film med mange kvaliteter. Fortalt i Clint Eastwoods velkendt ligefremme stil og i et frisk tempo med masser af fremdrift, byder filmen op til en thrillerdans med flere højintense scener.


  Farverigt - og med humor
  Ud over selv at levere en farverig og bestemt ikke humorforladt præstation i hovedrollen som Luther Whitney, trækker Clint Eastwood som instruktør også det bedste frem i store navne som Gene Hackman og Ed Harris i filmens andre ledende roller.

  Aldrende mestertyv
  Eastwood spiller den aldrende mestertyv Luther Whitney, der i filmens begyndelse ganske uskyldigt sidder og tegner på et museum. Samme aften begår han indbrud hos en millionær og stjæler værdier for over $5 millioner. Inden han kan nå at komme af sted, bliver han imidlertid overrasket af et temmelig beruset par, der er på vej op for at kæle i de luksuriøse omgivelser

  Vidne i et hemmeligt rum
  Luther gemmer sig nu i et hemmeligt rum, hvorfra han kan se alt gennem et særligt spejl. Han bliver ikke afsløret, men overværer til gengæld et mord. Det er den amerikanske præsident i egen høje person, personificeret af Gene Hackman, der hygger sig med millionærens unge kone, men da præsidenten bliver liderlig og barsk, udvikler det sig hurtigt til, at kvinden svarer igen og truer ham med en papirkniv. Desperat råber præsidenten på hjælp, og et sekund efter bliver kvinden skudt af Secret Service-folkene.

  En trussel for verdensfreden
  Drabssagsbetjenten Frank bliver sat på sagen, og inden længe ledes han mod Luther, der må kæmpe en kamp, for at retfærdigheden kan ske fyldest - og for at undgå at blive skudt af præsidentens folk, der nu har indset, at Luther kan blive et stort problem for dem og hele nationen, hvis ikke kloden.

  Klassiske billeder
  Clint Eastwood fortæller i klassiske billeder, i en pæn og enkel æstetik med et hav af skæve kameravinklinger. Selvom plottet stort set kun bygger på klassiske drabssags-klichéer, er livligheden og den lune humor i dialog og skuespil alligevel nok til, at man falder for filmen og dens umiddelbare og høje underholdningsværdi.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1997, USA, Thriller, Drama, 122 min.

  Dansk titel: Absolute Power
  Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood, Karen Spiegel Manus: William Goldman Baseret på: roman af David Baldacci Foto: Jack N. Green Klip: Joel Cox Mus: Lennie Niehaus