Assault on Precinct 13 (1976)

  En gruppe politifolk og indsatte fanget på en politistation er fuldstændig omringet af en morderisk bande.


  EFFEKTIV NERVEPIRRING

  + PLUS: anslag | første time | mystik
  -MINUS: banale udviklinger | noget utroværdig

   

  Tilskueren føler sig faktisk selv overvåget hele vejen gennem John Carpenters mystiske spændingsfilm "Assault on Precinct 13". For historien har ikke så lidt til fælles med George Romeros kultgyser Night of the Living Dead (1968), blot er Carpenters film betydelig længere nede i jordhøjde - men af dén grund ikke nødvendigvis mere troværdig.

  Betagende anslag
  I en mindre by tæt ved Los Angeles er man ved at flytte politistationen, og den gamle skal lukkes. Den sidste aften på Station 13 bliver dog langt fra rolig. Gennem et brillant opbygget anslag og en betagende første time føres vi ind i en absurd historie.

  Intet at tabe
  En panisk mand ankommer til politistationen. Han kan ikke få et ord frem, men vi ved, at hans datter er blevet myrdet af en koldblodig son-of-a-bitch og dennes bandemedlemmer. Banden har intet at tabe, så de besætter politistationen. Først kapper de telefonlinjen og strømmen, siden begynder de at bombardere bygningen med skud fra lyddæmpede pistoler.

  Panikkens ro
  Inde på Station 13 hersker en panikkens ro, som betjent Bishop (Austin Stoker) forsøger at kontrollere. Tre indsatte er midlertidigt spærret inde på stationen, men de lukkes nu fri for at kunne forsvare sig selv og bygningen.

  En vigtig plan
  En af fangerne, en kvik charmør, skal hurtigt vise sig at være en stor hjælp for de belejrede. Det gælder for dem om at lægge en plan, så de ikke alle bliver pløjet ned af banderne.

  God spænding i starten
  Der hersker en nærmest euforiserende spænding og mystik i filmens start, men disse stemninger aftager, efterhånden som det bliver klart for tilskueren, at historien tager en banal drejning. Så meget til fælles med "Night of the Living Dead" har Carpenters film altså heller ikke, når alt kommer til alt.

  Dygtigt skuespil
  Smukt stemningsskabende lyssætninger og en række pænt følte skuespillerpræstationer er dog alligevel med til at gøre filmen slugbar. John Carpenters egen musik er en smule ensformig i den særlige mystiske stil, der kendetegner hans toner.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1976, USA, Thriller, 87 min.

  Dansk titel: Sidste nat på Station 13
  Instr: John Carpenter Prod: J.S. Kaplan Manus: John Carpenter Foto: Douglas Knapp Klip: John T. Chance Mus: John Carpenter
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation