The Birdcage (1996)

  Mænd med løse håndled forsøger at klare sig gennem livets hårdhed.


  LØSE HÅNDLED

  + PLUS: få meget veloplagte scener | Williams/Lane-parløb
  -MINUS: banal | udstillende | stereotyper

   

  Så er det med at få rørt fedtet færdig og smurt kuglelejerne i de løse håndled: Den homofile dramakomedie "The Birdcage" byder nemlig op til klichéudtværet "svansedans" og har visse morsomme takter. Alligevel er den i bund og grund en skuffende banal komedie.

  Ganske alternativt
  Historien, der er baseret på skuespillet "La cage aux folles", er i visse vinkler ganske alternativ, men i Mike Nichols' iscenesættelse fremstår filmen ikke som meget andet end halvhjertede vitser på de homoseksuelles bekostning.

  Identiteten fundet
  "The Birdcage" er navnet på en klub for (ekstremt feminine) bøsser og transvestitter. Klubben ejes af den midaldrende Armand Goldman (Robin Williams), der efter mange års kamp mod strømmen endelig synes at have fundet sin identitet og et trygt fundament.

  Farvestrålende partner
  Hans partner er transvestitten Albert (Nathan Lane) - en hyperfeminin, konstant hvinende og meget ekstrem show-type. Albert har sit helt eget drag queen-show i Armands aftenrepertoire, og tager aften efter aften kegler i sine farvestrålende dragter.

  Møde med familien
  Da Armands 20-årige søn Val ønsker at præsentere farmand for sin nye kæreste og dennes meget konservative forældre, bliver det nødvendigt - for præsentationens skyld - at gøre noget ved Armands hjem. Mange mærkelige ting må fjernes, og Albert bliver nødt til at forsvinde for en aften.

  Et spil for galleriet
  Men det er ikke lige så nemt at slippe af med Albert, og mange morsomme scener underholder, da Albert i stedet beslutter at agere Vals mor. Det konservative forældrepar er utroligt nok i det store og hele temmelig overbevist.

  Herligt samspil
  Men det er alligevel svært at holde "masken" en hel aften, og disse scener er utvivlsomt filmens mest vellykkede. Det er også her, at samspillet mellem Robin Williams og Nathan Lane for alvor slår gnister - i et parløb, der er filmens primære force.

  Elskelig scene
  Den allermest elskværdige scene er, da senator Gene Hackman forsøger at flygte fra pressen ud ad tagvinduet i sin villa via en stige. I stedet for at slippe for pressen konfronteres han med den. Pressen har lugtet lunten, og dér står han midt på stigen i rampelyset med direkte tv-dækning.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1996, USA, Komedie, Homoseksuelt tema, 119 min.

  Dansk titel: The Birdcage
  Instr: Mike Nichols Prod: Mike Nichols Manus: Elaine May Baseret på: skuespillet "La cage aux folles" af Jean Poiret Foto: Emmanuel Lubezki Klip: Arthur Schmidt
  Priser
  • AAN - Bedste scenografi
  • GG-N - Bedste filmkomedie
  • GG-N - Bedste skuespiller (Lane)