Breakdown (1997)

  Et ægtepar skilles ad af en velorganiseret bande, der ikke har i sinde at løsne grebet, før de har set penge. Men der strittes imod.


  KNALD PÅ ALLE KEDLER

  + PLUS: spil | intensitet | fotografering | klip | landskaber
  -MINUS: overdrivelser

   

  "Breakdown" er en film med fuld fart og konstant spænding - konstant nervepirrende, effektiv spænding vel at mærke - en film, der krydrer kliché med idé og perspektiv, en film med fremragende skuespil fortalt i vidunderlige billeder.

  Ad øde veje
  Jeff (Kurt Russell) er på vej fra Boston ad lange, øde vejstrækninger til San Diego sammen med sin kone Amy (Kathleen Quinlan). Men pludselig går deres helt nye Jeep i stå. Heldigvis kommer en lastbil snart forbi, og Amy kører med chaufføren til nærmeste café for at ringe efter hjælp.

  Panikken breder sig
  Da hun ikke er kommet tilbage til Jeep’en som aftalt, begynder Jeff at undre sig, men han finder selv fejlen ved bilen og kører til det sted, det var meningen, hans kone skulle befinde sig. Der er hun imidlertid ikke, og Jeff begynder at blive panisk.

  Fortvivlet og angst
  Men rigtigt panisk bliver han først, da han atter støder ind i lastbilschaufføren (J.T. Walsh), og denne nu hårdnakket påstår, at han aldrig før har set Jeff. Nu står Jeff på fuldstændig bar bund, fortvivlet og angst.

  Raffineret kidnapning
  Angsten og panikken forstærker hans handlekraft, og snart begynder brikkerne at falde på plads i et absurd, næsten ulæggeligt puslespil, der kræver blod, sved og tårer. Der er nemlig tale om en temmelig raffineret kidnapning.

  Knald på i samtlige minutter
  Der er knald på i samtlige minutter af Jonathan Mostows film, og 93 minutter føles nærmest som små tyve minutter i selskab med Kurt Russell i betagende amerikanske landskaber. Det er en teknisk gennemarbejdet thriller med fuldt igennem troværdige effekter. At alt i historien ikke er lige troværdigt er så til gengæld til at leve med.

  Flotte præstationer
  Kurt Russell spiller flot i rollen som den ødelagte og angste, men samtidig dybt rasende Jeff, der har alle odds absolut imod sig og alligevel kæmper med flere mænds styrke for at komme ud af sit livs værste mareridt.

  Eminent hovedskurk
  Hovedskurken spilles eminent af J.T. Walsh. Basil Poledouris' musik er bastant og smuk på én gang i en tilpas afdæmpet form. Glødende klippeteknik.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1997, USA, Thriller, Action, Krimi, Biler på film, 93 min.

  Dansk titel: Breakdown - det kunne ske for dig
  Instr: Jonathan Mostow Prod: Martha De Laurentiis, Dino De Laurentiis Manus: Jonathan Mostow, Sam Montgomery Foto: Doug Milsome Klip: Derek Brechin, Kevin Stitt Mus: Basil Poledouris