The Crying Game (1992)

  En ensom mand møder den store kærlighed, anbefalet af en ven, men det skal ikke gå helt, som han havde håbet på.


  OVERRUMPLENDE DRAMATIK

  Omtrent midtvejs i denne film væltes man omkuld, da en fuldstændig uigennemskuelig hemmelighed afsløres. Herefter ændrer filmen stil for anden gang.

  Starter som intens thriller
  Det hele starter som en ganske intens thriller, da den sympatiske, engelske soldat Jody tages til fange af en lille gruppe IRA-folk. Til gengæld for at løslade Jody vil de have løsladt en gruppe IRA-medlemmer. Jody holdes som fange i en havestue ude på landet og overvåges for det meste af den IRA-frivillige Fergus.

  Umage venner
  Der sker det usædvanlige, at Fergus og Jody bliver gode venner, og i takt med at Jody fornemmer, han nok skal henrettes, fortæller han Fergus mere og mere om sit liv. Jody ønsker så inderligt, at Fergus bagefter vil opsøge hans kæreste Dil for at fortælle hende, at han tænkte på hende, da han blev skudt. Straks derefter føler Fergus sig draget af tanken om at opsøge Jodys kæreste. Fergus syntes også selv, at hun så godt ud, da han så et billede af hende i Jodys pung.

  Kærligheden blomstrer
  Han finder hende i dén frisørsalon, hvor hun arbejder, og ganske hurtigt lærer de hinanden at kende, mens kærligheden ligeså hurtigt blomstrer og tegner til at blive et intenst forhold. Så skal overraskelsen jo ikke afsløres, men der sker ting og sager herefter, som gør, at Fergus' forhold til Dil bliver noget usædvanligt.

  Mareridt ved højlys dag
  Filmens første halve time er et intenst mareridt ved højlys dag. Selvom omgivelserne er idylliske, føles Jodys fangenskab virkelighedsnært og påtrængende, at man så levende kan sætte sig ind i hans situation.

  To meget forskellige historier
  Forest Whitaker leverer filmens absolut bedste skuespil i den svære rolle. Den efterfølgende love story er en helt anden historie, og det er netop dét, at der er to så forskellige historier i filmen, der gør den til noget helt specielt. Instruktør og manuskriptforfatter Neil Jordan imponerer og overrasker sine tilskuere på genial manér.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, Storbritannien, Drama, Krimi, Romantik, 111 min.

  Dansk titel: The Crying Game
  Instr: Neil Jordan Prod: Stephen Wooley Manus: Neil Jordan Foto: Ian Wilson Klip: Kant Pan Mus: Anne Dudley
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Rea)
  • AAN - Bedste skuespiller (Davidson)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AA - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste klipning
  • GG-N - Bedste film