Dolores Claiborne (1995)

  En kvinde mistænkes for at have myrdet sin mand, men hun er aldrig blevet dømt. Der er stort set ingen, der tror hendes forklaring, Ikke engang datteren.


  VELLYKKET KING-FILMATISERING

  Dette er en meget smuk og dvælende Stephen King-filmatisering. Allerede i anslaget fornemmer man instruktør Taylor Hackfords kærlighed til smukke naturbilleder.
   

  Smukke billeder

  Hver gang der er brug for en tænkepause eller blot en understregning af en stemning, dukker smukke billeder fra naturen op i bedste stil med flot teknisk præcision. Det tæller afgjort blandt filmens plusser.

  Alvorligt mistænkt
  Dolores Claiborne er mistænkt for at have begået et mord. I filmens begyndelse ser vi, at en ældre dame skubbes/falder ned af trapperne, og ikke længe efter står Dolores bøjet over den halvdøde dame, udstyret med en kagerulle. I det samme kommer postbuddet ind med et anbefalet brev.
   

  Helt ekset

  Detective John Markey er helt ekset efter at få Dolores dømt. Flere år tilbage omkom hendes mand nemlig, da han faldt i en dyb, udtørret brønd. Markey mener dog ikke, det var et uheld.

  Ingen gensynsglæde
  Det er da også ham, der pr. fax sender bud efter Dolores' eneste datter Selena - en anerkendt journalist fra New York. Også hun tror, at det var hendes mor, der dræbte faderen i sin tid, og hun har ikke besøgt Dolores i 15 år.
   

  Besværligt sind

  Men dette kan få hende til at rejse. Gensynsglæde er der ikke meget af, Selena har et meget besværligt sind og vil ikke tro sin mor. Men efterhånden får Dolores dog alligevel overbevist sin datter om, at hun faktisk er (mere eller mindre) uskyldig i sin mands død, og at den ældre dame, der var hendes arbejdsgiver i en halv menneskealder, forsøgte at tage sig af dage ved at kaste sig ned af trapperne - hvilket altså lykkedes.

  Detaljerigdomme
  Hackford mestrer skift i tid smukt og overbevisende. Utrolig flotte klip og en detaljerig overlapning i billedet skaber en perfekt følelse af at opleve fortiden i nutiden.

  Seriøse beskrivelser
  Der er mange overraskelser i filmen, men den bliver aldrig uhyggelig. Den er effektiv, speciel og dygtigt lavet. Det er god underholdning - en seriøs og mangesidet beskrivelse af besværlige mennesker. Filmet on location i Canada.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1995, USA, Drama, Krimi, Mystik, 131 min.

  Dansk titel: Dolores Claiborne
  Instr: Taylor Hackford Prod: Taylor Hackford, Charles Mulvehill Manus: Tony Gilroy Baseret på: roman af Stephen King Foto: Gabriel Beristain Klip: Mark Warner Mus: Danny Elfman