East of Eden (1955)

    En indadvendt ung mand bliver misforstået fra alle sider.


    SJÆL OG NERVE

    Enormt kraftfuldt og bevægende drama, der har fået en ekstra, nærmest mytisk dimension, i og med at unge James Dean leverede en sublim præstation – for senere samme år at køre galt i sin Porsche og dø.


    Ualmindeligt opslugende
    "East of Eden" er i det hele taget en virkelig fantastisk film – alle spiller bragende, historien er mere end almindeligt opslugende på grund af de alternativt fortalte temaer. Grundlæggende bygger filmen (og John Steinbecks romanforlæg) på Kain og Abel-historien, men opbygningen i filmen er mere finurlig og overraskende end som så.

    Sammensat og utilregnelig
    James Deans Cal Trask er en sammensat og utilregnelig type, som det er svært at blive klog på. Også hans omgivelser i filmen er utrygge ved ham – selv hans tvillingebror Aron og dennes kæreste Kate.
     

    USA anno 1912

    Sammen med faren Adam Trask bor de to brødre på en gård i USA anno 1912. Faren er land- og forretningsmand, og hans idé med at sende tusindvis af iskølede grøntsager med godstog synes glimrende.
     

    Den store sorg

    Men uheldigvis strander toget, og alle grøntsagerne og pengene går tabt. I et forsøg på at vinde farens kærlighed tilkæmper Cal sig alle pengene – men faren vil til Cals store sorg ikke have dem. Han er meget gladere for brorens nyhed om, at han har forlovet sig med Kate. Her har vi Kain og Abel-temaet.

    Sjæl og nerve
    Hvad filmen ellers rummer af finurligheder ville være både svært og synd at røbe her. Historien er så original og uforudsigelig, at man konstant er bænket og åndeløs. "East of Eden" har sjæl og nerve, så det slår gnister.



    Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1955, USA, Drama, Psykologisk drama, Tog på film, 109 min.

    Dansk titel: Øst for Paradis
    Instr: Elia Kazan Prod: Elia Kazan Manus: Paul Osborn Baseret på: roman af John Steinbeck Foto: Ted McCord Klip: Owen Marks Mus: Leonard Rosenman
    Priser
    • AAN - Bedste skuespiller (Dean)
    • AA - Bedste birolleskuespillerinde (Van Fleet)
    • AAN - Bedste instruktør
    • AAN - Bedste adopterede manuskript
    • BD - Bedste udenlandske film
    • CAN - Bedste dramatiske film
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering
    • GG - Bedste film