Final Analysis (1992)

  En psykolog tiltrækkes af en patients hemmelighedsfulde søster og drages ind i et spil fuld at begær og løgne.


  PSYKOLOG PÅ GLATIS STEMNING OG KLICHÉ

  "Final Analysis" er en stemningsfuld filmoplevelse, godt hjulpet på vej af George Fentons bastante musik. Men hen ad vejen tager filmen for hårdt fat om de klassiske klichéer, og det bliver en tiltagende svaghed.

  Uforudsigelig
  Godt nok er historien uforudsigelig fra næsten start til slut, men plottet er for Dallas-inspireret til at det kan flytte bjerge. Richard Gere er psykolog og ledes via en patient ind i et livsfarligt spil. Patientens søster har skumle planer om at myrde sin mand for at få udbetalt hans livsforsikring på $4 mill., og hun har udtænkt en plan ned i mindste detalje. En plan, der også indblander Gere - på godt og ondt!

  Mangesidet rolle
  Det er spændende at iagttage Basingers mangesidede rolle, et arbejde hun udfører overbevisende. Richard Gere virker sikker, har selvtillid og leverer en flot præstation.

  Ingen mistanke
  På glædelig vis fatter tilskueren ikke mistanke til Basinger, før Gere får brikkerne til at passe - en fin overraskelse.

  Flotte fyrtårnsscener
  Det bedste i filmen er uden tvivl, når vi følger Basinger og hendes grumme mand (der i øvrigt ikke bruger vold, kun taler om den), men scenerne ved og i fyrtårnet er også stemningsmættede.
   

  En superb scene

  Én scene er superb: Det ovenfra skråtstillede kamera filmer Gere og Basinger på toppen af tårnet med de skummende bølger under dem. Denne indstilling sammen med filmens uforudsigelighed lader filmen passere med æren i behold. Slutningen er spændende men overgearet og passer ikke ind i helheden.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1992, USA, Thriller, Drama, Romantik, 125 min.

  Dansk titel: Livsfarligt spil
  Instr: Phil Joanou Prod: Charles Roven, Paul Junger Witt, Tony Thomas Manus: Wesley Strick Foto: Jordan Cronenweth Klip: ThomNoble Mus: George Fenton