A Fish Called Wanda (1988)

  En gruppe ikke særligt røverlignende fjolser stjæler en masse diamanter, men det bliver svært at holde tæt.


  SPRUDLENDE BRITISK HUMOR

  To af Monty Python-folkene, John Cleese og Michael Palin, genforenes her i en amerikansk komedie. Fra Hollywood hjælper bl.a. Jamie Lee Curtis og Kevin Kline til, og resultatet er en sprudlende og utrættelig farce, frem for alt på grund af veloplagt skuespil.

  Vellykket bankrøveri
  Wanda, Otto, Ken og George m.fl. planlægger et bankrøveri. Det lykkes, og de er nu blevet mange diamanter rigere. Men gruppen splittes, for alle vil have de mange diamanter for sig selv, og pludselig er der ikke ret mange, der ved, hvor de er blevet gemt.
   

  En romantisk tilgang

  George er blevet fængslet i sagen, men hans forsvarer Archie Leach er mere eller mindre medskyldig i røveriet, så nu forsøger Wanda at lægge an på Archie for at få nogle informationer hevet ud af ham.

  Ophidset af russisk
  Men Ken ved rent faktisk, hvor pengene er gemt. Historien bliver mere og mere sprælsk og overgearet. Den bliver for proppet. Wanda forelsker sig rent faktisk i Archie, men mest fordi hans velklingende russiske ophidser hende.

  Uimodståelig Cleese
  Kevin Kline fik en Oscar for sin præstation, en statuette, der så sandelig burde være gået til John Cleese, der er fuldstændig uimodståelig.

  Morsom i perioder
  "A fish called Wanda" er kun rigtig morsom i perioder. Et par gange er man færdig af grin, fx i scenen hvor Archie syngende russisk - og nøgen - afsløres af en fremmed familie. Historien er mærkelig nok også præget af vulgære, frastødende sekvenser, der i høj grad ikke forekommer morsomme, men virker både platte og ulækre.

  Talrige svagheder
  De sætninger der ledsager det lettende fly i filmens slutsekunder er ganske enkelt latterlige. En reminder om, at filmen har talrige synlige svagheder.  Anmeldt i 1992 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1988, Storbritannien, USA, Komedie, Krimi, Dyr på film, 103 min.

  Dansk titel: Fisken de kaldte Wanda
  Instr: Charles Crichton Prod: Michael Shamberg Manus: John Cleese Foto: Alan Hume Klip: John Jympson Mus: John Du Prez
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespiller (Kline)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Curtis)
  • AAN - Bedste skuespiller (Cleese)