Inuk (2010)

  En grønlandsk fangersøn er på ungdoms-teambuildingtur på isen. Måske kommer han, her mange år efter faderens død, tilbage til rødderne.


  PINLIGT PRIMITIVT

  Dette grønlandsk producerede drama kan bedst beskrives som en krampagtig og pinligt primitiv affære, hvor der i hvert fald ikke er meget af den nordlige autenticitet, som historien ellers tilstræber.

  Trist & indadvendt
  Teenageren Inuk mistede som lille sin far og samtidig forbindelsen til naturens vildskab og tilværelsen på isen. Nu driver han formålsløst omkring i Nuuks gader og bliver mere og mere trist og indadvendt. Og det bliver bestemt ikke bedre af, at hans mor kigger dybt i flasken og jævnligt har alle drikkekammeraterne hjemme.

  Et muligt forbillede
  Snart havner Inuk på et børnehjem (for meget store børn!). Stedet tager Inuks problematik alvorligt, og han kommer med ud på isen i et forsøg på at genfinde livsgnisten. Her møder Inuk et muligt forbillede og en faderfigur, der dog skuffer ham fælt efter at have bundet en flaske Gammel Dansk i ødemarken.

  En sælfis i en hornlygte
  "Inuk" har én fremdrift og ikke mere, og det er den grønlandske natur, der ind imellem er smukt indfanget uden dog at være optimalt udnyttet. Hele dramaet centreret omkring Inuks identitetskrise og de mere eller mindre velvillige voksne omkring ham er pænt sagt en sælfis i en hornlygte.

  Undergraves eftertrykkeligt
  Dette ikke kun fordi filmen udfyldes af amatørskuespillere, og det skriger ved gud til himmelen ind imellem, men også fordi hele fortællestilen er præget af en amatørisme, der undergraver både naturskønhed og personligt drama eftertrykkeligt.

  Ekstraordinær musiksovs
  Filmen er ekstraordinært indsovset i en grænsende til det vulgære underlægningsmusik for stort orkester. Hér har man tænkt, at bare vi pøser rigeligt med svulstig orkestermusik ud over det hele, så fremstår naturskønhed og mellemmenneskeligt drama nok stærkt. Effekten er forudsigeligt nok det modsatte.

  Fryser ind i glemslen
  Det er mægtig ærgerligt, at en grønlandsk produktion som denne, der trods alt synligt har en pose penge i ryggen (teknisk krævende fotografering i vanskelige omgivelser), falder så markant til isen og straks fryser ind i glemslen.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, Grønland, Drama, Teenagere, Bjerge på film, 90 min.

  Dansk titel: Inuk
  Instr: Mike Magidson Prod: Ann Andreasen, Sylvie Barbe, Mike Magidson Manus: Ole Jørgen Hammeken, Jean-Michel Huctin, Mike Magidson Foto: Xavier Liberman, Franck Rabel Klip: Cecile Coolen, Mike Magidson Mus: Justin Michael La Vallee
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation