Hamam (1997)

  I det dampende tyrkiske bad får den forbudte forelskelse frit løb.


  DAMPENDE KULTURBAD

  Denne tyrkisk/italienske/spanske co-produktion om kærlighed i et kulturelt sammenstød mellem Italien og Tyrkiet er hverken ophidsende eller banebrydende. Men alligevel en smule forfriskende imellem oceanerne af klichéer.

  Dampende elskov
  Den unge italienske Francesco drager til Tyrkiet og indfanges her tilfældigt af det tyrkiske bads behageligheder. Dampende forelsket bliver han også i en smuk tyrkisk knægt, og dét bliver svært at forklare, da konen fra Italien pludselig står i badets dør og kigger på mændenes hede elskov.

  Vovet historie
  Det er vovet at skrive et sådant 'forbudt' manuskript til en tyrkisk film. Man kan ikke lade være med at tænke på, at manuskriptforfatteren og instruktøren må være blevet meget upopulære i deres hjemland. Forhåbentlig ikke - for budskabet er godt.

  Savner fodfæste
  "Hamam" får desværre ikke det nødvendige fodfæste. Filmen forsøger på en underligt umotiveret og overfladisk måde at væve kultursammenstødet ind i en vovet erotisk sammenhæng.

  Komiske sidespring
  Samtidig virker det som om, det har været magtpåliggende at tilføre historien komiske sidespring. Måske som en slags afvæbnende distance til de heftige homoseksuelle antydninger.

  Uafklaret
  Men hvilket ben vil filmen helst stå på? Det bliver aldrig helt afklaret, og der kommer som følge heraf aldrig rigtig bevægelse i kludene.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1997, Tyrkiet, Italien, Spanien, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 92 min.

  Dansk titel: Det tyrkiske bad
  Instr: Ferzan Ozpetek Prod: Marco Risi, Maurizio Tedesco Manus: Ferzan Ozpetek, Stefano Tummolini Foto: Pasquale Mari Klip: Mauro Bonanni Mus: Aldo De Scalzi Pivio
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation