Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

  En eventyrer og hans kvindelige slæb er oppe imod en dødbringende sekt, der tager alle midler i brug i deres kamp for at dyrke det onde.


  OPSLUGENDE EVENTYR

  Sammenhængende film:
  Raiders of the Lost Ark (1981)
  Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
  Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

  Så vendte han - gudskelov - tilbage, eventyreren Indiana Jones, med nye spændingsmættede eventyr, en ny og endnu mere feminin kvinde og en lille kineserdreng. Og så har han tilmed sat sit navn på filmens titel. Jo, Indiana er blevet kendt og sælger godt ved billetlugerne.

  Fortættet
  Denne anden film i kvartetten synes endnu mere handlingsmættet og fortættet end 1'eren, men det er en styrke, for man kan ikke på noget tidspunkt påstå, at man føler sig ringe underholdt. Man sidder med knyttede næver og tungen lige i munden og følger Indianas farefulde eventyrfærd.
   

  En ganske særlig opgave

  Efter et helt ustyrligt actionmættet anslag havner Indiana Jones, hans ufrivillige kvindelige ledsager Willie Scott og den lille kasketklædte hjælper Short Round i en indisk landsby, der har en opgave til eventyreren.

  Kælderkold abehjerne
  Han skal genfinde byens magiske sten samt alle de børn, der er blevet tvunget i arbejde på et nærliggende tempel. På ryggen af tre elefanter ankommer vore venner til templet, hvor de gæstfrit bydes ind til en sælsom middag (bestående af snake surprise, hele kæmpebiller (man skal kun spise bagkroppens indmad), øjensuppe og kælderkold abehjerne).

  Templets forbandelse
  Det siger jo allerede lidt om, at Indiana er havnet i et ikke helt almindeligt tempel, men det er først efter middagen, at han begynder at gøre opdagelser, der skal lede ham ind i templets forbandelse.

  Ofret i flydende metal
  Dybt nede i templets kældre dyrkes en ond gud af hundredvis fanatikere, der med stor glæde ser uskyldige mennesker blive hejst ned i flydende metal som ofre.
   

  I snævre kulminer

  Og imens arbejder de mange hundrede børn, der er forsvundet fra landsbyen i snævre kulminer, mens store, onde mænd slår dem med jernkæder. Det kan Indiana naturligvis ikke bare overse, så han kaster sig ud i det og går til modangreb på hele sekten, med sin pisk som stort set eneste våben. Det lykkes ikke i første omgang, men så kommer den ellers så umulige Willie og ikke mindst den vævre Short Round vor helt til hjælp.

  Distancerende humor
  Et højt teknisk niveau gør denne dybt usandsynlige historie ganske troværdig, og den dejlige humor sørger for distancen, så det blodige gys ikke bliver alt for anmassende. Harrison Fords mesterlige skuespil sætter prikken over i'et, men Kate Kapshaws hysteriske storbykvinde-karakteristik er også helt uovervindelig.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1984, USA, Action, Eventyr, Komedie, Børn på film, Dyr på film, 118 min.

  Dansk titel: Indiana Jones og templets forbandelse
  Instr: Steven Spielberg Prod: Robert Watts Manus: Wilard Huyck, Gloria Katz Foto: Douglas Slocombe Klip: Michael Kahn Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AA - Bedste visulle effekter