The Man Without a Face (1993)

  En modig dreng opsøger områdets mystiske mand, der viser sig at være villig til at give drengen ekstra-undervisning.


  DET GEMTE ANSIGT

  Mel Gibsons debut som instruktør er mere end habil, samtidig med at han selv leverer en pragtpræstation i en af hovedrollerne. Filmen er både rørende og vedkommende, baseret på en roman af Isabelle Holland.

  Stærk drengeskuespiller
  Det mest enestående ved filmen er dog barneskuespilleren Nick Stahl, der er helt vidunderlig. Dette er hans debutrolle, og han udgør i sig selv en kilde til filmens succes.
   

  Trist & tilbagetrukket

  Mel Gibson ses i en af karrierens bedre roller, meget trist og tilbagetrukket, splittet og sky men også sympatisk. Han bor helt alene i et stort hus ved vandet, og alle i landsbyen tænker på ham som en trold, især på grund af hans ansigt, der er halvt brændt væk i den ene side.

  Hemmelighedsfuldhed
  Da drengen Chuck første gang ser den skamferede McLeod på tæt hold, bliver han forskrækket, men han er en modig dreng, der gerne vil ind på livet af den hemmelighedsfulde mand.
   

  Uventet lektiehjælp

  Chuck bor i et ret lille hus omgivet af tre kvinder; en mor og to halvsøstre, mens hans far er død. Han begynder at få hjælp til sine lektier af McLeod i det store hus ved vandet. McLeod er tidligere lærer.
   

  Venskabet må stoppe

  Efter et stykke tid erfarer Chuck, at McLeods forbrænding skyldes en bilulykke, hvori en dreng omkom. Chuck har ikke fortalt, at han mødes med McLeod, men snart siver det ud, og nærbetjenten sørger for, at deres venskab må stoppe. For man har McLeod mistænkt for at have mishandlet den omkomne dreng, der også havde været hans elev. McLeod må aldrig se Chuck mere og må flytte fra sit store hus.

  Bygger på kendte temaer
  Historien er meget smuk men bliver somme tider desværre også lidt for amerikansk. Det er heldigvis ikke nok til at ødelægge det hele, men det generer i perioder. I bund og grund er der ikke meget nytænkende over filmen, der bygger på kendte temaer.
   

  En faderfigur

  En dreng, der søger en faderfigur og finder det i en afvigende og uelsket person. Men man tænker ikke for meget over, at temaet er genkendeligt, for filmen er gennemarbejdet og medrivende.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Børn på film, Coming of Age, 105 min.

  Dansk titel: Manden uden ansigt
  Instr: Mel Gibson Prod: Bruce Davey Manus: Malcolm MacRury Baseret på: roman af Isabelle Holland Foto: Donald M. McAlpine Klip: Tony Gibbs Mus: James Horner