Paths of Glory (1957)

  1. verdenskrigs generaler sender mænd ud i halsbrækkende slag, blot for selv at vinde et godt rygte.


  NÅDESLØS KRIGSSKILDRING

  Det er svært at forestille sig en mere fremragende virkelighedsnær skildring af krig på film. Stanley Kubrick viser ingen nåde - han er realist, hvilket i 1957 forargede publikum og anmeldere verden over.

  Indsigtsfuld afsky
  Med sin indsigtsfulde afsky mod alt, der har med krig at gøre, har Kubrick skabt "Paths of Glory", en brutal historie fra 1. verdenskrig, hvor de firestjernede franske generaler sætter karriere foran menneskeliv og henretter egne soldater, fordi de i deres øjne er forrædere.
   

  Endeløs udryddelse

  Fordi de ikke stormer frem imod en endeløs, altudryddende tornado af tyske bomber og en kugleregn så tæt som tåge, men i stedet søger ly i skyttegravene.

  Umenneskelige krav
  Oberst Dax kan kun passivt overvære de nådesløse øverstbefalendes urimelige og umenneskelige krav, med stor foragt. Dax er helt med på, hvad generalerne er ude på, og han sætter alt ind i et forsøg på at redde de tre soldater, der er blevet udvalgt som repræsentanter for hver bataljon.
   

  Nærmest uvirkeligt

  I en absurd, nærmest uvirkelig retssag, forsøger han at agere de anklagedes forsvarer, men hans ønske om at indhente bevismateriale fejes til side af den højrøvede dommer, der tydeligvis også har interesser i generalernes afgørelser.

  Antikrig i krigen
  Både overrasket, forarget og rasende må tilskueren passivt se til. Kubricks livagtige og detaljerede krigssceneri former sammen med fremragende skuespil en unik antikrigsfilm midt i krigens kerne. Håndfast instruktion giver en komplet oplevelse og en følelse af at være ét med filmen.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1957, USA, Krig, Krigsdrama, 84 min.

  Dansk titel: Ærens vej
  Instr: Stanley Kubrick Prod: James B. Harris Manus: Stanley Kubrick, Calder Willingham, Jim Thompson Foto: Georg Krause Klip: Eva Kroll Mus: Gerald Fried