Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)

  I stjernekrigens øje sidder helten indespærret hos en ond "burger". Men det kan hurtigt udvikle sig til et opgør af større kaliber.


  TALENDE "KÆMPEBURGERE"

  Anmeldte Star Wars-film:
  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
  Star Wars: Episode IV - A New Hope
  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back 
  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

  Den tredje (sjette) film i "Star Wars"-universet er svær at lade sig imponere af. Den drejer sig i oceanlange sekvenser stort set kun om en masse talende kæmpe-"burgere" (og dværge gemt i pelsdragt, så de forestiller bamser iklædt halstørklæder). Denne væsen-verden bliver i længden mere end almindeligt fjoget, og appellerer udelukkende til en helt særlig fangruppe.

  Glimtvis spændende
  Kun glimtvis er "Return of the Jedi" spændende og intens - men så er den det til gengæld også med eftertryk. Og det er dét, den overlever på. Disse intensitetsboom pumper adrenalin i både film og tilskuer, men varer desværre i alt for kort tid.

  Det gode mod det onde
  Prinsesse Leia og den "færdiguddannede" Jedi, Luke Skywalker, skal sammen med robotter og deslige forsøge at befri Han Solo fra et indelukke hos en ond mega-"burger". Luke Skywalker skal møde den onde Darth Vader igen, muligvis i et større opgør.
   

  Skuffende start

  De første ca. 50 minutter af filmen er meget skuffende. Så dukker der en kort actionsekvens på ca. ti minutter op, og tilskueren vågner: Et ræs gennem skoven med 150 i timen - se dét er underholdende!

  Ujævn spændingskurve
  Herefter tager filmen på ny et dyk. Vi skal helt hen mod slutningen, før kurven atter ændrer sig. Far/søn-opgøret er fint fremstillet - en universel kamp mellem det gode og det onde.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1983, USA, Action, Eventyr, Fantasi, Science Fiction, 133 min.

  Dansk titel: Jedi-ridderen vender tilbage
  Instr: Richard Marquand Prod: Howard Kazanjian, Robert Watts, Jim Bloom Manus: Lawrence Kasdan, George Lucas Foto: Alan Hume Klip: Sean Barton, Marcia Lucas, Duwayne Dunham Mus: John Williams
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste lydeffektsklipning