Romeo + Juliet (1996)

  Kærligheden kender ingen grænser mellem teenagerne Romeo og Julie, men omstændighederne for fri glædesudfoldelse er mildest talt dårlige.


  FLOT FORNYELSE

  Man må finde de finere tillægsord frem for at beskrive, hvor særpræget og original en Shakespeare-filmatisering dette er. Det er den australske instruktør, Baz Luhrmann, der har fået den gode idé at sætte det klassiske William Shakespeare-drama i helt nye rammer.

  Oprindeligt sprog
  Det fascinerende oprindelige Shakespeare-sprog er bibeholdt, men sceneriet er et helt andet: Personerne befinder sig i en ubarmhjertig, voldelig og industrialiseret nutid. Kombinationen af det gamle og det nye udgør det mest vellykkede ved filmen. Shakespeares tragedie bliver ikke gjort til grin - filmen giver tværtimod det gamle skuespil nyt liv.

  Svære humørsvingninger
  Den unge Romeo lider af svære humørsvingninger. Han kan ikke finde ud af den store, eksotiske elskov. Hans tænksomhed opfattes som særhed af hans nærmeste venner og fjender. Rundt omkring ham begår de unge kriminalitet, omgivet af storbyens larm. Deres "sværd" er store revolvere, deres heste er biler med brølende V8-motorer. En dag møder Romeo til et maskebal den smukke unge Julie, og de bliver begge forelskede ved første blik.

  Overflod af ung kærlighed
  Ingen af dem kan tænke på andet end deres forestående kærlighed sammen, og alle lurende farer og problemer drukner i en sand overflod af ung kærlighed. De to bliver snart lykkeligt gift, men lykken varer ikke engang en time, så har Romeo mod sin vilje rodet sig ud i et blodigt opgør med nogle af sine værste fjender, og han landsforvises efter at have myrdet ærkefjenden, Tybalt.

  Kærligheden ødelagt
  Nu er kærligheden ødelagt, og ingen udstrakte arme når hinanden. Uden hinanden er Romeo og Julie intet værd, så de forsøger på alle måder atter at finde sammen, men skæbnen vil, at de først finder sammen i døden.

  Farverigt skuespil
  Leonardo DiCaprio yder endnu her i en ung alder farverigt skuespil og udstråler både ungdommelig skønhed og troværdig forelskelse. Claire Danes mestrer rollen som Julie med en betagende naturlig ynde. Der er flere herlige biroller, bemærk især Pete Postlewaite som den katolske præst.

  Oprigtig formidling
  Smukt at få kærlighed så oprigtigt formidlet. Den lyser i Shakespeares sprog og de smukke unges skuespil. Filmens barske nutidige kulisser lægger ikke just op til denne varme, men skaber til gengæld dén kontrast, der gør filmen til et helt særligt bekendtskab.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1996, Australien, Drama, Romantik, Teenagere, 115 min.

  Dansk titel: Romeo og Julie
  Instr: Baz Luhrmann Prod: Gabriella Martinelli, Baz Luhrmann Manus: Craig Pearce, Baz Luhrmann Foto: Donald M. McAlpine Klip: Jill Bilcock Mus: Nellee Hooper, Craig Armstrong, Marius De Vries
  Priser
  • AAN - Bedste scenografi
  • BERLIN - Sølvbjørn (DiCaprio)
  • BERLIN-N - Guldbjørn-nominering