Svart lucia (1993)

  En gymnasiepige skriver erotiske stile til sin lærer, men får svært ved at skille sine drømme fra virkelighed.


  TEENAGE-POPGYS

  "Svart Lucia" er en teknisk elegant film, der har rigtig mange særpræg og overraskelser i både fotografering, klipning, lyssætning og lydeffekter. Men historien er simpelthen for flakkende og uvedkommende, til at filmen nogensinde bliver nærgående uhyggelig.

  Erotiske stiløvelser
  Mikaela er 19 år og bor alene i en lejlighed med sin mor. Hun har forelsket sig i sin svensklærer Göran, og for at komme ind på livet af ham, skriver hun erotiske stile og følger efter ham overalt, hvor han færdes.
   

  Fantasi eller virkelighed?

  Læreren er meget begejstret for Mikaelas stile og opfordrer hende til at skrive noget mere. Men Mikaela lever sig mere og mere ind i sine fantasier og ender i en overspændt drømmeverden, hvor det er svært at skelne virkelighed fra syner.

  Helvede bryder løs
  Hun begynder at komme lidt sammen med den jævnaldrende Joakim, der er en flink og forstående ung mand. Men så bryder helvede løs. Først finder Mikaela en ituskåret kat i et depot på skolen, og siden finder hun noget endnu værre i sit skab.
   

  Hvem kan man stole på?

  Det hele kulminerer, da klassekammeraten Max holder en stor fest i et temmelig uhyggeligt hus. Hér bliver en pige fra klassen pludselig myrdet. Mikaela er næsten sikker på, at det er læreren, der er morderen, for det har hun jo fantaseret om - og han er med til festen. Rystet fortæller hun kæresten om sine tanker, men er han mon til at stole på?

  Absurd brat
  Nu afsløres dybe hemmeligheder absurd brat. Det forekommer usandsynligt, at læreren skulle være morderen, og det bliver ikke bedre af, at det fremstilles på en smart, "ungdommelig" måde i et overgearet scenarie, der skal forestille at være det ultimative psykologiske gys. For som psykologisk gyser fungerer "Svart Lucia" nogenlunde ligeså ringe som Sidste time (1995) af makkerparret Martin Schmidt og Dennis Jürgensen.

  Starten på en epoke
  Den danske instruktør Rumle Hammerich var med denne film med til at starte en hel epoke af nordiske gys, hvoraf Ole Bornedals Nattevagten (1994) nok er det mest kendte og vellykkede.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, Sverige, Thriller, Teenagere, 108 min.

  Dansk titel: Sort lucia
  Instr: Rumle Hammerich Prod: Waldemar Bergendahl Manus: Carina Rydberg Foto: Jens Fischer Klip: Camilla Skousen Mus: Jacob Groth