Wilde (1997)

  En homoseksuel forfatter kæmper med sine uforløste lyster i et borgerligt England.


  DEN FORBUDTE KÆRLIGHED

  "Wilde" er et stilfærdigt forsøg på at skildre en mands vilde og fortrængte lyster. I året 1882 vender den populære forfatter, Oscar Wilde, hjem fra USA og gifter sig med den yndige Constance Lloyd.

  Men hurtigt fornemmer man Wildes homoseksuelle tendenser, og da endelig han får chancen for at give følelserne frit løb, springer han ud og lader fuglene synge.

  Masser af mænd
  Nu begynder en hed tid for Wilde med masser af mandebekendtskaber. Han tiltrækkes i særlig grad af væsentlig yngre mænd, og de kan heller ikke stå for den erfarne og populære mand, der har sans for æstetik udi både krop og sjæl.

  Da Wilde møder den 20 år yngre Lord Alfred Douglas med tilnavnet Bosie, begynder et komplekst men lidenskabeligt forhold.

  Grund til bekymring
  Men da vi jo befinder os i slutningen af det 19. århundrede, er der grund til bekymring for Wilde. Bosies ækle far indleder nemlig i had til alt unormalt en retssag mod Wilde, og her kan manglen på fornuft meget hurtigt sejre over kærligheden.

  "Wilde" er en billedligt særdeles betagende film, scenografien og kostumerne er fejende flotte. Skuespillet er meget overbevisende og mærket af den trykkede stemning.

  Håbløshed & afmagt
  Over hele historien ligger nemlig en dyne af håbløshed og afmagt - homoseksualiteten beskrives yderst teatralsk og ubarmhjertigt. Man kan godt blive lidt træt af den "sædvanlige" håbløshed, der kendetegner så mange film om emnet.

  Således bevæger "Wilde" sig ikke rigtigt ud over normalerne, og man får en lettere gabende følelse af at have set det hele før - om den forbudte kærlighed, fortalt på britisk med stort B.

  Seksuel slagside
  Som biografisk film er "Wilde" mindre informativ. Der gives et udmærket billede af forfatterens væsen; men afgjort mest med en seksuel slagside.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1997, Storbritannien, Tyskland, Japan, Drama, Biografi, Komedie, Homoseksuelt tema, 111 min.

  Dansk titel: Wilde
  Instr: Brian Gilbert Prod: Marc Samuelson, Peter Samuelson Manus: Julian Mitchell Baseret på: "Oscar Wilde" af Richard Ellman Foto: Martin Fuhrer Klip: Michael Bradsell Mus: Debbie Wiseman
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespiller (Fry)