Oorlogswinter (2008)

  En hollandsk teenager får en mission i krigstid, da han møder en såret britisk pilot og hjælper ham med at undslippe nazisterne.


  GLANSPOLERET KRIGSSKUE

  Urklassisk og ikke videre inspirerende stor-melodrama om krigsoplevelser under Anden Verdenskrig, nærmere bestemt teenageren Michiels perspektiv i de døende dage af besættelsen i Holland.

  Den farlige leg
  "Oorlogswinter" hittede i hjemlandet Holland. Baseret på en bestsellerroman af Jan Terlouw fortælles historien om Michiel og hans familie i det besatte Holland. Om den farlige leg mellem venner og fjender, hvor både flirts med de gode og de onde kan betyde døden for den lille familie.

  En mission i krigstid
  Da Michiel møder den vingeskudte britiske pilot Jack, får han endelig en mission i krigstid, og han bliver venner med soldaten og forsøger at hjælpe ham efter bedste evne - i sidste ende med at undslippe tyskerne.

  Dreng bliver til mand
  Filmen beskriver først og fremmest det klassiske tema, hvor dreng bliver mand på rekordtid, mens projektilerne flyver, og nazisterne sætter dagsordenen. Det har vi set før, og også mere vedkommende. Det lykkes ikke "Oorlogswinter" at formidle melodramaet på andet end netop meloniveau, og det er i bogstavelig forstand, så violinerne bruser.

  Musikken dræber
  Musikken er en killer lige fra anslaget, hvor man allerede fornemmer, hvad vej pilen peger. Tilbage er tiltroen til, at instruktør Martin Koolhoven kan gebærde sig ud over klichéerne i den øvrige filmformidling. Men desværre, formlen ligger fast og byder ikke på nogen form for overraskelse.

  Middelmådigt fængende
  Der er glimt af de middelmådigt fængende, når Michiel står ansigt til ansigt med farer og voksenliv, men skuespillet kommer aldrig over det jævne, og billederne taler helt og aldeles for sig selv i den epikleflende forudsigelighed, der bringer Hollands krigsvinter op i de højere luftlag, hvor det store orkester samtidig bruser.

  Ingen højere enhed
  Der er gjort et grundigt men også alt for tydeligt arbejde med kostumer og scenografi. Det er en af disse periodefilm, hvor man sidder og lægger mærke til, hvilket arbejde der er lagt i at få tidsbilledet til at spille, snarere end den mere optimale verden, hvor handling og effektmageri går op i en højere enhed.

  Glanspoleret
  Martijn Lakemeier udfylder den bærende rolle som 14-årige Michiel med en nogenlunde passabel troværdighed, men ligesom filmens om helhed drukner også præstationerne i det glanspolerede.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2008, Holland, Belgien, Krigsdrama, Historie, Teenagere, 103 min.

  Dansk titel: Krigsvinter
  Instr: Martin Koolhoven Prod: San Fu Maltha, Els Vandevorst Manus: Mieke de Jong, Martin Koolhoven, Paul Jan Nelissen Baseret på: roman af Jan Terlouw Foto: Guido van Gennep Klip: Job ter Burg Mus: Pino Donaggio
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation