Vertigo (1958)

  En halvpensioneret detektiv får en sidste opgave - og den skal blive skæbnesvanger.


  FORMIDDABELTHRILLER

  "Vertigo" ligger klart i sværvægtsklassen blandt thrillere. Ikke alene er filmen bundsolid og gennemført spændende, den er også så brillant spillet og guddommeligt filmet, at man bare nyder den i fulde drag fra start til slut.

  En sidste opgave
  James Stewart spiller den så godt som pensionerede politiefterforsker John "Scottie" Ferguson, hvis ven giver ham en sidste og tilsyneladende overkommelig opgave. Han vil have sin kone skygget, fordi han frygter, hun går med selvmordsplaner som følge af en manisk besættelse af en fjern fortid.

  Depressionståge
  Scottie indvilliger og begynder sin systematiske skygning af kvinden Madeleine, der farer rundt i en tydelig depressionens tåge. Inden længe kommer Scottie i nærkontakt med Madeleine, og forelskelsen er uundgåelig. Men den får ikke lov at blomstre længe, for Madeleines sorte syn på tilværelsen er ikke sådan at ændre på.

  Thrillergenrens mester
  Alfred Hitchcock er og bliver thrillergenrens (og suspensens) mester, og bedre bevis på dette end "Vertigo" kan man ikke finde. Filmen er så gennemarbejdet i enhver henseende, at man ikke så meget som et sekund mister fokus.

  I et med filmen

  Man er i ét med filmen og dens fantastiske billedkompositioner, Bernard Herrmanns hypnotiserende musik og Stewarts og Novaks uforlignelige skuespil. Sjældent er suspense set så medrivende.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1958, USA, Thriller, Mystik, Romantik, 123 min.

  Dansk titel: En kvinde skygges
  Instr: Alfred Hitchcock Prod: Alfred Hitchcock Manus: Samuel A. Taylor, Alec Coppel Baseret på: roman af Pierre Boileau Foto: Robert Burks Klip: George Tomasini Mus: Bernard Herrmann
  Priser
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lyd