Risky Business (1983)

  En ung mand på tærsklen til at blive voksen holder vilde fester og kører ræs i farmands Porsche, mens de gamle er ude at rejse.


  GRIB NUET

  En meget ung Tom Cruise fik her sit reelle gennembrud - og en Golden Globe-nominering - for sit portræt af Joel Goodsen, en ung mand på grænsen til at blive voksen og fuld af drømme for fremtiden.

  Anderledes komediefortælling
  "Risky Business" overrasker med sin friske og i mange henseender anderledes komediefortælling. Det er en film med helt gennemskuelig tematik, men gengivet i flere lidt uortodokse vinkler. Det holder vand den første times tid, men vander tilsvarende ud mod den noget opskruede slutning.

  Alle tiders mulighed
  Joel er enebarn af meget rige og ikke synderlig nærværende forældre. Da de tager af sted på rejse og overlader huset til sønnike, ser Joel det som alle tiders mulighed for at skeje lidt ud - vel at mærke efter at vennerne har overtalt ham til at gribe nuet lidt oftere. Han skal slet og ret sige what the fuck og bare kaste sig ud i livet.

  Det bødes der for
  Så Joel gør alt det, han ikke må. Han holder fest i huset, han kører ræs i farmands Porsche, og han er i det hele taget en meget uartig ung mand. Og det kommer han så til at bøde for i den anden ende. For snart kommer de gamle hjem, og Joel må arbejde hårdt for at slette alle uartighedens spor i tide.

  Slægtsskab med Hughes-komedie
  Der er ikke så lidt slægtskab med John Hughes-komedien, Ferris Bueller's Day Off (1986), en teenagekomedie som instruktør og manuskriptforfatter Paul Brickman af gode grunde ikke var inspireret af, da den så dagens lys tre år senere.

  Forførende stil
  Men hvor "Ferris" mere er en ustyrlig farce, har "Risky Business" i hvert fald intentioner om mere dybde og større fokus på bagvedliggende følelser. Ikke at det lykkes til fulde, men som nævnt lægges positivt ud i en stil, der overbeviser og forfører.

  Skæve indfald
  Det kommer blandt andet til udtryk i skæve indfald, hvor historien fortælles i pudsige indfald snarere end helt igennem gennemskuelighed. Snart forfaldes til det mere totalkomiske, hvor bl.a. temmelig tåbelige personager er med til at trække meget af energien ud af filmoplevelsen.

  Endnu uspoleret Cruise
  Mest overbevisende er Tom Cruise, endnu uspoleret af sine mange tåbelige valg i livet. Rebecca De Mornay er ikke meget andet end irriterende som dén kvinde, unge Joel vælger at falde for og som får lov til at styre hans liv.

  For meget af det gode
  Der er optempo-musik og autentiske 80’er-toner i rigelige mængder til at sætte filmen i samtidig kontekst. Alt for meget af det gode, men alligevel fascinerende i de bedste sammenhænge.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1983, USA, Komedie, Krimi, Teenagere, 99 min.

  Dansk titel: Fræk Business
  Instr: Paul Brickman Prod: Jon Avnet, Steve Tisch Manus: Paul Brickman Foto: Bruce Surtees, Reynaldo Villalobos Klip: Richard Chew Mus: Tangerine Dream
  Priser
  • GG-N - Bedste skuespiller (Cruise)