The Gift (2000)

  En synsk kvinde må grueligt meget igennem, da landsbyens nymfoman bliver myrdet, og alle mistænker alle.


  SANDHED ELLER LØGN?

  Instruktør Sam Raimis velafbalancerede thriller-iscenesættelse, som vi kender den fra A Simple Plan (1999) fornægter sig ikke. "The Gift" er en spektakulær, spændende og personlig film, der meget effektivt giver gysergenren et løft.

  Synsk landsbykvinde
  Cate Blanchett spiller hovedrollen som den synske landsbykvinde, Annie Wilson. De særlige kort, hun lægger foran sig på bordet, fortæller hende om ting, der er sket, eller om fremtidens begivenheder.
   

  Orden på tilværelsen

  Mange af landsbyens lokale opsøger Annie i et forsøg på at få orden på tilværelsen. Den gennembankede hustru, Valerie Barksdale, kan ikke forlade sin mand, men vil høre hvordan hun skal forholde sig.

  Traume-forklaringer
  Byens psykiske særtilfælde, den hærgede Buddy Cole, opsøger Annie i et sammenbidt forsøg på at finde forklaringen på sine traumer.

  Alle mistænker alle
  Men Annie sættes på sin hidtil største opgave som synsk, da byens sheriff ankommer og - meget mod sin vilje - beder hende om hjælp til at opklare et mord. Da Annie kan se i sine kort, at den myrdede kvinde er kastet i en sø, begynder et hæsblæsende spil, hvor alle mistænker alle.

  Stemningsfuldt
  Filmen arbejder sig med større og mere brutale skridt mod sit klimaks. Hvem er morderen? Vi ved det ikke. Man nyder de meget ekspressionistiske billedkompositioner, der som oftest gør filmen stemningsfuld i kombination med de dominerende lydeffekter.

  Tendens til overspil
  Men "The Gift" har samtidig en tendens til at give den lidt for meget gas, så man ind imellem bliver træt af hele historien. Som oftest kompenserer storartet skuespil dog for denne Hollywood-tendens.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, USA, Gyser, Fantasi, 107 min.

  Dansk titel: The Gift
  Instr: Sam Raimi Prod: James Jacks, Gary Lucchesi, Robert G. Tapert Manus: Billy Bob Thornton, Tom Epperson Foto: Jamie Anderson Klip: Arthur Coburn, Bob Murawski Mus: Christopher Young