Wild at Heart (1990)

  Et ungt forelsket par rejser gennem sydstaterne, forfulgt af en lejemorder - uden at vide det.


  STORSLÅET STEMNING

  David Lynch beviser endnu engang, at han er en instruktør ud over det sædvanlige. "Wild at Heart" hører til blandt hans bedste film - en absurd, fængslende og stærkt symbolladet rejse ud i filmkunstens mest stemningsfulde galakse.

  En begivenhedsrig rejse
  Da Sailor Ripley bliver prøveløsladt fra Pee Dee-fængslet, hvor han afsoner en straf for mord, venter hans kæreste, Lula Fortune, ved udgangen. De to drøner sammen gennem sydstaterne - en begivenheds- og elskovsrig rejse: blod, sved og tårer.

  En heks til mor
  Lulas mor sidder tilbage i hjembyen og er frygtelig jaloux, hun er en heks i ordets værste betydning: tænker kun på sig selv og sine egen tilfredsstillelse.

  For at skaffe Lula og Sailor tilbage sender hun sin gamle ven af sted som agent, men det mislykkes, og den eneste udvej synes at være, at sætte en lejemorder på sagen.

  De nære ting
  Hverken Sailor eller Lula har den mindste anelse om al virakken. De har nok at gøre med at få de nære ting til at falde på plads og undvige de lokale trusler, som hele tiden banker på.

  Stærke kompositioner
  Lynchs billeder er stærkt og tankevækkende komponeret. Ingen indstillinger er tilfældige. Det er en ren nydelse for filmæstetikeren. Samtidig er Lynch en mesterlig personinstruktør, og det mærkes over hele linjen. Flere skuespillere har hverken før eller siden leveret lignende kraftfulde præstationer.

  Absurd historie
  Hvad der gør Lynchs bedste film så særligt fantastiske er de absurde og gennemtænkte historier, der kræver en helt anderledes hjerneaktivitet af sine tilskuere.

  Langt fra mainstream
  Vi er næsten så langt fra mainstream-underholdningen, som vi kan komme - men som det er kendetegnende for Lynchs fortælleteknik, så bliver det alternative aldrig så ubærligt og uforståeligt, at man ikke kan hænge på.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1990, Storbritannien, Mystik, Krimi, Drama, 120 min.

  Dansk titel: Vilde hjerter
  Instr: David Lynch Prod: Steve Golin, Monty Montgomery, Sigurjon Sighvatsson Manus: David Lynch Baseret på: roman af Barry Gifford Foto: Frederick Elmes Klip: Duwayne Dunham Mus: Angelo Badalamenti
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Ladd)
  • CAN - Palme d´Or
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Ladd)