Spotlight (2015)

  Journalisterne på Boston Globes "Spotlight"-afdeling er gået i gang med at afdække en mulig pædofili-skandale i den katolske kirke - og chokeres snart af omfanget.


  JOURNALISTISK TÆFT

  Journalistisk tæft og intensitet: Den dobbelte Oscar-vinder "Spotlight" genfortæller forbilledligt det virkelige livs omfattende børnemisbrugssag i den katolske kirke, sådan som journalisterne på Boston Globe afdækkede den i starten af 2000’erne.

  Roligt tempo
  Fortalt i et roligt og afventende tempo opnås en virkningsfuld kontrast til det højintense arbejde med at få samlet brikkerne. Hvis man på avisen regnede med en god håndfuld mulige seksualforbrydere, bliver man snart både overrasket og chokeret.

  En nærmest uoverkommelig opgave
  Snart står det nemlig klart, at der alene i Boston er op imod 100 katolske præster, der kan have forgrebet sig mod børn. En næsten uoverkommelig opgave, særligt når man også skal træde uhyre varsomt i omgangen med den magtfulde kirke og alle dens mæcener.

  Gennemtroværdig formidling
  En mindre hær af knalddygtige skuespillere sørger for den gennemtroværdige formidling af det på én gang journalistisk og eksistentielt højintense arbejde. Anført af en velspillende Mark Ruffalo og med markante birollepræstationer af bl.a. Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber og Stanley Tucci.

  Levendegjort
  Fælles for de fleste præstationer gælder dog, at rollerne er levendegjort - men ikke til det udtalt funklende. Bedst lykkes det for Liev Schreiber som den - tilsyneladende - helt rolige Marty Baron.

  Behageligt musikalsk underbelastet
  Musikalsk er "Spotlight" behageligt underbelastet, og rigtig mange scener får lov at stå helt alene. Dramaet har nok intensitet i sig selv, og det er godt set af den dygtige instruktør, Tom McCarthy. Således er det en fornøjelse at følge journalisternes flertydige kamp - ikke mindst mod uret - i de indledende aha-oplevelser i mødet med pædofiliskandalen.

  Tydelig spændingskurve
  Det er en filmisk bemærkelsesværdig bedrift med en så konstant spænding baseret på et tema uden de store variationer. Spændingskurven er selvfølgelig til at få øje på, og enhver ønsker sammen med journalisterne, at sandheden må komme frem, før det går ud over endnu flere sagesløse børn.

  Virkningsfuld kontrast
  Den konstante spænding opstår i høj grad indefra og som følge af nævnte kontrast mellem indre højspænding og ydre stoisk ro. Med andre ord en lang række begavede til- og fravalg, der fungerer optimalt i de allermest dramatiske scener.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2015, USA, Canada, Drama, Krimi, Historie, 128 min.

  Dansk titel: Spotlight
  Instr: Tom McCarthy Prod: Blye Pagon Faust, Steve Golin, Nicole Rocklin, Michael Sugar Manus: Josh Singer, Tom McCarthy Foto: Masanobu Takayanagi Klip: Tom McArdle Mus: Howard Shore
  Priser
  • AA - Bedste film
  • AA - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Ruffalo)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (McAdams)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste klipning
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste manuskript