Enigma (2001)

  Under 2. verdenskrig lever en lille gruppe briter livet farligt i deres kamp for at bryde nazisternes enigmakode.


  STANDARD-SPÆNDINGSFILM

  Intet nyt under solen i Michael Apteds rutineprægede krigsdrama, "Enigma". Fløjlsblød fotografering, stilrent skuespil og et plot, der overhovedet ikke er svært at gennemskue.

  Avanceret kodebrud
  I 1943 kæmper en lille gruppe britere for at bryde tyskernes enigmakode. Det er som at finde en nål i en høstak, men lysten driver værket for den sammenbidte Tom Jericho og hans kommende kæreste, Hester Wallace. Intet er umuligt, og heltene går til opgaven med oprejst pande, mens trusler og kugler flyver om ørerne. Kan de nå det?

  Lavspænding
  "Enigma" er ingen stor skuffelse, men spændingsniveauet er forbløffende lavt. Allerede efter en halv time kan engagementet være på et meget lille sted, og man fornemmer ensretningen.
   

  Middelmådig personinstruktion

  Både Dougray Scott og Kate Winslet yder pænt skuespil men under middelmådig personinstruktion. Danske Nikolaj Coster Waldau ses i en stort set betydningsløs birolle som rebelsk narresut. Ganske givet John Barrys dårligste filmmusik til dato - minimalisme i genrens mest udvandede betydning.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2001, Storbritannien, USA, Tyskland, Holland, Krigsdrama, Romantik, Mystik, Historie, 114 min.

  Dansk titel: Enigma
  Instr: Michael Apted Prod: Lorne Michaels Manus: Tom Stoppard Baseret på: roman af Robert Harris Foto: Seamus McGarvey Klip: Rick Shaine Mus: John Barry