8 Mile (2002)

  En rebelsk, hvid rapper kæmper en næsten umulig kamp for anerkendelse blandt de sorte, men han giver ikke op.


  STÆRK GADEDRAMATIK

  + PLUS: storbystemninger | spil
  -MINUS: stereotyper

   

  Den amerikanske hiphop'er og rapper Eminem er kommet i fint Hollywood-selskab i denne Curtis Hanson-film.

  Stakkels storbukset gadedreng
  Eminens Jimmy Smith er en stakkels storbukset gadedreng, der bor hos sin forsmåede mor og lillesøsteren Lily i en forvokset skurvogn. Mens moderen har bøvl med en bøvet kæreste og skidt økonomi, kæmper Jimmy sin egen lille kamp på gader og stræder. Han er accepteret i en lille sammentømret gruppe af sorte og hvide, der alle er klar over hans uomtvistelige rapper-talent.

  Battler-baghjul
  Men når de største rappere "battler" i baggården, dvs. mobber hinanden verbalt gennem rytmisk improviserede rim, falder Jimmy lidt udenfor, især når han går i stå midt i en konkurrence og gør sig selv fuldstændig til grin blandt de hårdeste sorte. Men det nytter ikke noget at give op. Vejen til succes kan være strid og ubarmhjertig. Det gælder også omgangen med familien, kærester og venner.

  Et par pragtpræstationer
  Curtis Hanson har lokket et par pragtpræstationer ud af skønne Kim Basinger og den helt vidunderlige lillesøster spillet af Chloe Greenfield. Når familielivet rigtig slår gnister, er det de to piger, der spiller, så gåsehuden når helt ned mellem tæerne. Eminem spiller med mundvigene nedad og et solidt pokerfjæs: En stærk, men ikke helt afrettet præstation af debutanten.

  Realistiske gadeskildringer
  Filmens store force ligger i de realistiske skildringer af gadeliv og -kampe. I disse skildringer hersker en overbevisende stemning, og man føler sig hensat til gyder og smøger.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2002, USA, Drama, Krimi, Musik, 110 min.

  Dansk titel: 8 mile (Eight Mile)
  Instr: Curtis Hanson Prod: Brian Grazer, Curtis Hanson, Jimmy Iovine Manus: Scott Silver Foto: Rodrigo Prieto Klip: Craig Kitson, Jay Rabinowitz Mus: Eminem
  Priser
  • AA - Bedste musik
  • GG-N - Bedste originale sang ("Lose Yourself")