Poeten og lillemor (1959)

  En ambitiøs digter og hans hjemmegående frue køber et lille landsted på trods af protester og en middelmådig økonomi.


  BALLING I FIN FORM

  Sammenhængende film:
  Poeten og Lillemor (1959)
  Poeten og Lillemor og Lotte (1960)
  Poeten og Lillemor i forårshumør (1961)

  Et lykkeligt ungt par køber et lille idyllisk hus på landet og forsøger at klare sig til dagen og vejen.

  Kreditor spøger i kulissen
  Det er sådan lidt groft sagt problematikken i Erik Ballings lystspilsklassiker, "Poeten og lillemor". Men helt så enkelt er det alligevel ikke. Der er nemlig en væmmelig kreditor, der spøger i kulissen. Og så er der en fristende bagerjomfru, der kan forføre en lovende digter.

  Vidunderlige skuespillere
  Der ligger mange styrker i Erik Ballings håndtering af lystspilsgenren, og det kommer bl.a. til udtryk i de mange vidunderlige skuespilspræstationer, der alene gør filmen værd at se.

  Stjæler drømmehuset
  Henning Moritzen og Helle Virkner spiller godt, men noget overstadigt. Ove Sprogøe har fået en fræk, komisk rolle som barberen, Anton, der kommer på hårde prøver, da digterparret køber drømmehuset for øjnene af ham og kæresten, Vera.

  Herlige karakterroller
  Olaf Ussing portrætterer slesk kreditor med underfundig humor, Dirch Passer er underskøn som den trætte bager, der pludselig finder sit livs udkårne og ikke længere behøver være træt hele dagen. I Karl Steggers slagterportræt finder vi dog filmens største morskab og bedst spillede rolle.

  Underfundige sammenkædninger
  Alle disse spøjse personer kædes på underfundig vis sammen i en meget letbenet historie, der glider nemt ned og er ganske underholdende.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1959, Danmark, Komedie, Romantik, 100 min.

  Dansk titel: Poeten og lillemor
  Instr: Erik Balling Prod: John Hilbard, Carl Rald Manus: Erik Balling Baseret på: historie af Jørgen Mogensen og Henning Nystad Foto: Poul Pedersen, Jørgen Skov Klip: Carsten Dahl Mus: Bent Fabricius-Bjerre
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering