Frenzy (1972)

  En seriemorder hærger i London. Han voldtager sine ofre og kvæler dem med et slips.


  EN ÆGTE HITCHCOCK

  En af Alfred Hitchcocks sidste film blev "Frenzy", indspillet helt og holdent i England og med fortrinsvis britiske skuespillere.

  Mestrede stadig thrillergenren
  Med "Frenzy" beviste Hitchcock over for skeptikerne, at han stadig mestrede thrillergenren. Og der er overhovedet ingen tvivl om, at "Frenzy" er et stykke gennemarbejdet uhygge, der vinder på sin uforudsigelige humor, der ofte grænser til det groteske.

  Seriemorder med slips
  I London hærger en seriemorder, hvis kendetegn er, at han udover at voldtage sine kvindelige ofre også kvæler dem med et slips. En række omstændigheder fører til, at filmens mutte hovedperson, Richard Blaney, bliver anklaget for mordene, men både han og publikum ved bedre. Heldigvis får chefpolitimand, Oxford, øjnene op..

  Lidt tung at danse med
  Filmen er en anelse tung at danse med: Skuespillet svinger noget i kvalitet, manuskriptet er solidt skrevet men savner af og til den fornødne originalitet.

  Teknisk mesterlig
  Stadigvæk er "Frenzy" teknisk helt igennem mesterlig. En lang række raffinerede fotograferinger er kræs for øjet. Af og til føler man sig meget fristet til lige at se scenen igen: Hvordan gjorde Hitchcock dét?

  Præcis timing
  Filmen er således fotografisk delikat. Især de mest ækle sekvenser, som fx det nu meget berømte kvælningsmord, er filmet med en uhyggeligt præcis timing - Hitchcocks varemærke.

  Gode grin ved middagsbordet
  Barry Fosters portræt af den usympatiske Robert Rusk er filmens bedste. Til gengæld er der rigtigt gode grin at hente hjemme hos politimanden, Oxford, når ham betror sin kone sagens gang, mens hun glad og stolt serverer ganske frastødende mad (som han gør alt for at undgå at få i munden).  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1972, Storbritannien, USA, Thriller, Seriemordere, 116 min.

  Dansk titel: Vildt raseri
  Instr: Alfred Hitchcock Prod: Alfred Hitchcock Manus: Anthony Shaffer Baseret på: romanen 'Goodbye Picadilly, Farewell Leicester Square' af Arthur LaBern Foto: Gilbert Taylor Klip: John Jympson Mus: Ron Goodwin
  Priser
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GG-N - Nedste musik