The Disappearance of Garcia Lorca (1997)

    Den spanske digter García Lorca må flygte over hals og hoved, men bliver alligevel likvideret. Flere år senere søger en landsmand sandheden.


    HISTORISK DRAMATIK

    Med en flot og meget æstetisk fotografering fra første scene er dette sydlandske drama straks indbydende. Man mærker med det samme det sydende blod og den dramatiske åre, der skal tilføre filmen nødvendigt liv.

    I ingenmandsland
    Uheldigvis strander filmen et sted i ingenmandsland, hvor det hele forekommer lettere ligegyldigt, og hvor det kun er de smækre detaljer og det gennemførte filmhåndværk, der kan holde gejsten lidt oppe.

    Frodig og alsidig kunstner
    Andy Garcia leverer en af sine hidtil mest overbevisende præstationer som den frodige og alsidige kunstneriske begavelse, forfatteren Federico García Lorca (1899-1936), der blev kidnappet og myrdet af falangister i sin fødeby, Granada.

    Overfladisk portræt
    Marcos Zurinagas film giver desværre et noget overfladisk portræt af den karismatiske forfatter, og filmen kan derfor ikke karakteriseres som en egentlig biografi. Lorcas figur spiller da også en mindre rolle i filmens fortolkning.
     

    Ikke ufarligt

    Læreren Ricardo har sat sig for at finde sandheden om mordet på Lorca, 18 år tidligere. Dengang var Ricardo kun 13 år gammel og havde Lorca som sit største idol. Men det er langt fra ufarligt at grave i så lukket en sag, når Spanien styres af en brutal diktator.

    Vellykkede sekvenser
    Der er mange vellykkede dramatiske sekvenser undervejs i den spændte skildring, men den generelle tendens i filmen er en ganske frastødende overdramatisering, der synes både unødvendig og stressende, oven i købet forplumret af en mere end uheldigt skidt filmmusik af Mark McKenzie – ren øregas.

    Et lille homofilt tema
    Der lurer et lille homoseksuelt subtema omkring personen Lorca, et tema, der dog ikke får lov at blomstre i den hæsblæsende og actionprægede skildring, som instruktøren har valgt at prioritere.



    Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1997, Spanien, Drama, Biografi, Mystik, 113 min.

    Dansk titel: Death in Granada
    Instr: Marcos Zurinaga Prod: Moctesuma Esparza, Robert Katz, Marcos Zurinaga Manus: Marcos Zurinaga, Juan Antonio Ramos, Neil Cohen Baseret på: bøger af Ian Gibson Foto: Juan Ruiz Anchía Klip: Carole Kravetz Mus: Mark McKenzie