El maquinista (2004)

  En stærkt afkræftet mand i ekstremt søvnunderskud fører en stadigt mere livstruende tilværelse, hvor den største trussel er hans eget væsen.


  DET GLADE VANVID

  Her ønsker instruktøren, Brad Anderson, at vise noget ud over det sædvanlige: noget der overrasker, noget der vækker oprør og væmmelse, noget der rykker.

  Uhyggeligt afkræftet
  For at blive midtpunkt i Brad Andersons ambition har skuespilleren, Christian Bale, måttet tabe sig godt tredive kilo. Det er nemlig nødvendigt, at hovedpersonen fremtræder uhyggeligt afkræftet.

  Går over grænsen
  Filmens mest bemærkelsesværdige blikfang og største fascination er netop dét, at Bale har været villig til at gå så meget ned i vægt, at det går over grænsen og bliver skræmmende.

  Mislykket alternativitet
  Historien omkring Bale mangler til gengæld blikfang i mere end en forstand. Det er skønt, at der er nogle filmskabere i Hollywood, der prøver at skabe noget anderledes, og nogle lykkes også med det, men afgjort ikke hér.

  Noget er grueligt galt
  Christian Bale spiller maskinarbejderen, Trevor Reznik, der ligner et omvandrende lig. Hvorfor får vi ikke at vide, men det ligger klart fra begyndelsen, at der er noget grueligt galt i Rezniks tilværelse - noget der kan true ham på livet. En dag går det galt på arbejdspladsen, og Reznik er skyld i, at en kollega mister en arm. Herefter synes Rezniks vej mod afgrunden mere end ensrettet, og det er kun et spørgsmål om tid, før det går helt galt.

  Ensrettet mod helvede
  En mand, som ingen anden end Reznik tilsyneladende kan se, begynder at gå Reznik på nerverne. Efterhånden synes der ikke at være noget, den stakkels Reznik kan gøre.

  Hemmelighedsfuldhed
  Det er ingen hemmelighed, at filmen forsøger at leve højt på sin hemmelighedsfuldhed - det ligger klart, at den store overrumplende afsløring er tidsindstillet til at sprænge i filmens slutfase, og man er ikke i tvivl om, at også manuskriptforfatteren må have ligget søvnløs, vel at mærke i forsøget på at overgå alle andre hotte manuskripter.

  Ufrivilligt komisk
  Filmoplevelsen bliver uheldigvis et lidt ufrivilligt komisk overdrama, som man har svært ved at tage alvorligt.

  Spændende gryndet fotografering
  Teknisk står filmen til gengæld stærkt med en spændende fotografering i grynet lyssætning - en visuel stil, som man vil huske den for. Christian Bale har jo i mere end en forstand givet alt for at nå stjernerne, men der er ikke særlig meget bid i rollen bag facaden.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2004, Spanien, Thriller, Psykologisk drama, 95 min.

  Dansk titel: The Machinist
  Instr: Brad Anderson Prod: Julio Fernández Manus: Scott Kosar Foto: Xavi Giménez, Charlie Jiminez Klip: Luis De La Madrid Mus: Roque Baños