Election (1999)

  En gymnasielærer kommer i en gevaldig knibe, da han bliver midtpunkt i elevrådsformandsvalget.


  MARKANT BITTERSØDME

  Alexander Payne er altid god for en skæv og kantet indfaldsvinkel på det amerikanske hverdagsliv, som han har vist det gennem en række meget fine og nuancerede film.

  Gymnasielærer med faste rutiner
  "Election" er baseret på romanen af Tom Perrotta og følger gymnasielæreren Jim, der har haft de samme (undervisnings)rutiner år efter år, og som tilsyneladende ikke er til at hyle ud af de vante rammer hverken på arbejde eller hjemme hos lillemor.

  En stor udfordring
  Men det årlige elevrådsformandsvalg skal snart vise sig at blive en mere end almindelig stor udfordring, også for Jim. Samtidig med at valgstemningen på skolen spidser til, bliver Jim nemlig fristet til et sidespring. Snart befinder han sig i en vildrede, hvor han nærmest kan finde på hvad som helst. Denne ellers normalt så pæne og forudsigelige mand...

  Sætter alt ind på sejren
  Den til at begynde med eneste kandidat til elevrådet er den hysterisk målrettede karrierepige Tracy Flick. Men da Jim opfordrer fodboldfyren Paul Metzler til også at stille op, indledes et kampvalg, hvor særligt Flick sætter alt ind på sejren.

  Markant bittersødme
  Fra starten besidder "Election" en markant bittersødme, der bidrager særdeles konstruktivt til det grundkomiske. Beskrivelserne af hverdagens trummerum i Jims liv er slet og ret vidunderlige. En gennemkikset og naiv gymnasielærer får virkelig et wakeup call, da han først har taget hul på at prøve grænser af.

  Absurd teater
  Så selvom det absurde teater centreret om elevrådsformandsvalget har en stor værdi i sig selv, særligt i Reese Witherspoons fantastisk energiske Flick-portræt, er det i ligeså høj grad de bagvedliggende dramaer, der fører filmen i en succesfuld retning.

  Farvestrålende iscenesættelse
  Iscenesættelsen er farvestrålende, men stadig jordbundet, skuespillet er i fin harmoni med det dobbelttydige, og Matthew Brodericks gymnasielærerportræt hører til blandt hans stærkeste og mest nuancerede præstationer. Rolfe Kents musik træder ofte ind i handlingen, men bliver ikke en svulstig og dramatisk overdøvende medspiller. Hertil er filmen generelt i for fin balance med skøn fornemmelse for detaljer.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Komedie, Drama, Romantik, Teenagere, 103 min.

  Dansk titel: Election
  Instr: Alexander Payne Prod: Albert Berger, David Gale, Keith Samples, Ron Yerxa Manus: Alexander Payne, Jim Taylor Baseret på: roman af Tom Perrotta Foto: James Glennon Klip: Kevin Tent Mus: Rolfe Kent
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Witherspoon)