De fem benspænd (2003)

  Filminstruktørerne Lars von Trier og Jørgen Leth forsøger at bryde med de konventionelle måder at lave film på.


  FEM FASCINERENDE FILM

  Lars von Trier fik en sjov idé: Han ville sætte dokumentarfilmsveteranen, Jørgen Leth, på nogle svære og sære opgaver.

  Kortfilm nyfortolket
  Leths egen kortfilm, Det perfekte menneske (1967), skal omformes og omfortælles på fem forskellige måder, og efter bedste dogmestil sætter von Trier nogle regler og begrænsninger, som Leth skal rette sig efter. Heraf titlen "benspænd". Det kommer der fem vidt forskellige kortfilmsvarianter ud af.

  Begrænset & begrænsende
  Det er fascinerende at se, hvad Leth får ud af de ofte særdeles begrænsede og begrænsende muligheder. Og når han kommer hjem for at vise von Trier resultatet er von Trier - ikke uventet - sjældent helt tilfreds med sin "elev".

  Et opgør med konventioner
  De fire af kortfilmene står Leth for, den femte instruerer von Trier. Varianterne bringer Leth vidt omkring: til Cuba, Bombay, Bruxelles og Avedøre. Og tilskueren bliver vidne til ganske usædvanlige teknikker - et opgør med de konventionelle måder at lave film på.

  Morsomme samtaler
  Det er ikke alene kortfilmsvarianterne der udgør fin og særpræget underholdning. Også samtalerne mellem Leth og von Trier er ganske morsomme. Alt i alt et meget alternativt stykke film.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024