Educating Rita (1983)

  En arbejderpige opsøger en universitetsprofessor for at prøve kræfter med litteraturen. En udfordring for den alkoholiserede professor.


  SMILENDE OG SKÆVT DRAMA

  "Educating Rita" er nærmest skræddersyet til at få folk i bedre humør. Filmen er dog andet end overfladisk feel good, den er en fantastisk menneskeskildring med glimrende skuespil og et finurligt, nuanceret manuskript.


  Damefrisør med ambitioner
  Damefrisøren Susan, der gerne vil kaldes Rita, har besluttet sig for at tage et kursus i litteratur hos universitetsprofessoren Frank Bryant. Med al sin naive og ikke videre intellektuelle charme bliver hun en stor og kærkommen udfordring for den livstrætte og deprimerede professor, der hverken har styr på arbejdet eller privatlivet og forsøger at dulme det hele med rigelige mængder alkohol.

  Skuespil i særklasse
  Ritas gåpåmod er overvældende, selvom de personlige nederlag i forbindelse med, at hun opdager sit manglende intellekt kan være hårde at greje. Her fungerer Frank som mentor, og det kan han leve højt på i et stykke tid, lige indtil Rita pludselig begynder at vise fremskridt.

  Vellykkede portrætter
  Filmen er først og fremmest vellykket som følge af Michael Caine og Julie Walters' portrætter af Frank og Rita. Caines præstation er helt uden sidestykke, klart en af hans stærkeste og filmens altoverskyggende. Og Julie Walters rammer den flersidede charme perfekt. Filmen bliver bare bedre og bedre og forfalder aldrig til det sentimentale, hvilket er endnu et stort plus i en vellykket film.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1983, Storbritannien, Drama, Komedie, 110 min.

  Dansk titel: Lærenemme Rita
  Instr: Lewis Gilbert Prod: Lewis Gibert Manus: Willy Russell Baseret på: skuespil af Willy Russell Foto: Frank Watts Klip: Garth Craven Mus: David Hentschel
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Caine)
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Walters)
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • GG - Bedste skuespillerinde (Walters)
  • GG - Bedste skuespiller (Caine)
  • GG-N - Bedste udenlandske film
  • GG-N - Bedste manuskript