A History of Violence (2005)

  Den idylliske hverdag i en amerikansk familie rystes alvorligt, da faderens fortrængte identitet tvinges frem i lyset.


  VELDREJET SPÆNDING

  Danskfødte Viggo Mortensen kan her opleves i hovedrollen i David Cronenbergs højspændte thriller "A History of Violence".
   

  Ingen glanspoleret helt

  Her er Viggo ikke længere den glanspolerede amerikanske helt, som vi kender fra blandt andet Ringenes herre, selvom historien umiddelbart lægger op til det.
   

  Dagens helt

  Mortensens karakter, Tom Stall, er en velfungerende familiefar med arbejde på den lokale café og med en dejlig kone (Maria Bello) og to børn. Men en dag træder to mordere ind på caféen, og kun en feberredning fra Tom gør, at han bliver helt og morderne ofrene.

   

  Toptrænet dræbermaskine
  Tom bliver nu udråbt til lokal helt, og livet burde atter gå sin stille gang. Imidlertid bliver han opsøgt af en skamferet mafiamand (Ed Harris) og hans håndlangere. Tom får gentagne gange at vide, at han i virkeligheden er den toptrænede dræbermaskine Joey Cusack, en identitet, som Tom naturligvis benægter.

  Men presset på Tom vokser fra flere sider - ikke mindst fra hans rådvilde kone - så et eller andet må han stille op.

  Grundig fortællestil
  Filmen er kendetegnet ved sin langsomme og grundige fortællestil. Lange sekvenser med sparsom eller ingen brug af filmmusik, ofte ganske få klip og en stille, kærtegnende fotografering.
   

  Indbydende visuelt univers

  Instruktør David Cronenberg skaber et indbydende visuelt univers, hvor farvekompositionen er skarp og æstetisk og flot understøtter det rolige tempo. Øjnene bliver forkælet fra første scene. Visuelt står filmen således rigtig stærkt og som endnu et bevis på, at David Cronenberg altid præsterer billeder ud over det gennemsnitlige.
   

  Identifikation mulig

  Manuskriptet tillader, at vi lærer personerne rimeligt godt at kende, så vi har en chance for at identificere os med de kriser, der opstår i kølvandet på Toms traumatiske oplevelse på caféen.
   

  Savner bedre kobling

  Det ændrer imidlertid ikke, at filmen savner en bedre kobling mellem sin menneskelige og sin umenneskelige (og særdeles voldelige) side. Vi befinder os fra det ene øjeblik til det andet i henholdsvis kernefamiliens tryghed og voldens centrum.
   

  Virkningsfuld kontrast

  Kontrasten er virkningsfuld, bestemt. Men den megen pludselige vold og højdramatik er uheldigvis mere ufrivilligt komisk end hårrejsende, ikke mindst fordi den er så udpræget detaljeret, at Quentin Tarantino burde blive misundelig.
   

  Uhøjtideligt portræt

  Skuespillet er rigtig pænt, særligt yder Maria Bello et stærkt kvindeligt portræt i et svært (og overordnet uidentificerbart) dilemma. Også Ed Harris er fin, ligesom unge Ashton Holmes leverer et uhøjtideligt portræt i rollen som Toms søn Jack.
     Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2005, USA, Tyskland, Canada, Thriller, Krimi, Drama, Børn på film, 97 min.

  Dansk titel: A History of Violence
  Instr: David Cronenberg Prod: Chris Bender, David Cronenberg, J.C. Spink Manus: Josh Olson Baseret på: grafisk roman af John Wagner og Vince Locke Foto: Peter Suschitzky Klip: Ronald Sanders Mus: Howard Shore
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Hurt)
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • BD - Bedste amerikanske film
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Bello)