Rope (1948)

  To unge mænd slår en kammerat ihjel i ren kedsomhed og inviterer en række af hans nærmeste til cocktails.


  MISLYKKET HITCHCOCK-FORSØG

  "Rope" var Alfred Hitchcocks første farvefilm og endnu et filmisk eksperiment for den evigt kreative instruktør. Det var afgørende for Hitchcock, at hans film var banebrydende, og "Rope" er et eksempel på, hvor galt det kan gå, når man vil i en bestemt retning og går på kompromis med alt for meget.
   

  Et lig i stuen

  "Rope" fortæller historien om de to unge mænd Brandon og Phillip (John Dall og Farley Granger), der kvæler en kammerat og lægger liget i en gammel kiste i stuen. Efterfølgende inviterer de en række af offerets nærmeste til snacks og drinks i selvsamme stue, hvor liget ligger.
   

  Anspændte herrer

  Efterhånden breder der sig en uro i stuen; offerets far forstår ikke, at sønnen ikke dukker op, og en distingveret gæst med pæren i orden (James Stewart) opsnapper hurtigt, at de to unge mænd virker anspændte og nervøse.

  Svag homoerotisk antydning
  Et sted - dybt begravet i tykke tabulag - lurer en svag antydning af noget homoerotisk mellem de to mordere, men det er altså kun til at få øje på, når man har fået det "afsløret" på dvd'ens udmærkede ekstramateriale.
   

  Hitchcocks eksperiment

  Hitchcocks eksperiment består i denne film i, at den tilsyneladende er filmet i et enkelt take, altså helt uden klip. Da hver sekvens på grund af filmrullernes længde kun kunne vare omkring 10 minutter, var Hitchcock nødt til at foretage en række "usynlige" klip.

  Uelegant usynligt klip
  Men disse klip bliver meget synlige, da Hitchcock har valgt at lade hele billedet fylde ud af en persons ryg eller lignende, når han er nødt til at klippe. Det kunne også med datidens teknikker være gjort mere elegant!
   

  Tæt på teatret

  Målet med "Rope" var også at skabe en film, der lå så tæt på teatret som muligt. Dette er lykkedes i kraft af den ensidige kulisse, og skuespillet er stift og melodramatisk, som var vi midt i en tragisk enakter. Eksperimentet - ja hele filmen - bliver hurtigt irriterende og har ikke på noget tidspunkt nerve eller spænding til at kompensere.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1948, USA, Krimi, Thriller, 78 min.

  Dansk titel: Rebet
  Instr: Alfred Hitchcock Prod: Sidney Bernstein, Alfred Hitchcock Manus: Arthur Laurents Baseret på: skuespil af Patrick Hamilton Foto: William V. Skall, Joseph A. Valentine Klip: William H. Ziegler Mus: David Buttolph (ikke krediteret)