Tystnaden (1963)

  To søstre - den ene med en søn, den anden alvorligt syg - gennemlever kriser på et hotel i et ubestemt fremmed land.


  BERGMANS "STUMFILM"

  Ingmar Bergman havde en trang til at dreje en film, der ikke var ren snak, så han fik idéen til "Tystnaden", der igennem sine 92 minutter rummer omtrent 28 replikker.
   

  Et billedligt eksperiment

  "Tystnaden" er et billedligt eksperiment fra Bergman - et kunstnerisk udtryk mest i optikkens og lyssætningens magt. To søstre (Ingrid Thulin og Gunnel Lindblom) er sammen med drengen Johan (Jörgen Lindström) på ferie i et ikke nærmere bestemt fremmed land. Søstrene er hinandens modsætninger, og stemningen mellem dem er anspændt. Den ene søster ligger alvorligt syg på et hotel, mens den anden søster opsøger eventyr ude i byen.
   

  Truende krigslyde

  De befinder sig i et fremmed land et sted. De forstår ikke sproget, og udenfor høres truende krigslyde. Drengen keder sig i den larmende tavshed mellem kvinderne og de fremmede mennesker og går selv på opdagelse i hotellets lange gange.

  En handling uden tale
  For Bergman er det ingen hindring, at handlingen er stort set uden tale. Så meget desto større er udfordringen. Man oplever ikke filmen som kedelig eller stillestående, for hvad der ikke sker i udvekslede ord, sker der til gengæld i Bergmans mesterlige fortælleteknik, der er et studie i stram billedkomposition, lyssætning, lyddesign og klipning.

  Larmende tavshed
  "Tystnaden" beskriver jo så ganske knugende effektivt den larmende tavshed mellem søstrene, den fortættede og spændte atmosfære, den truende sygdom, de flyvske flirts, drengens kedsomhed. Det er ikke en film uden lyde, men mange af lydene er i overført betydning billedlige.
   

  Vittige og taget på kornet

  Drengens opdagelsesrejser rundt i hotellets lange gange er i sig selv mindeværdige, og hans møder med den godhjertede tjener (Håkan Jahnberg) er vittige og taget på kornet. De forstår overhovedet ikke hinanden. Spillet er intenst. Spændingerne og frustrationerne i Bergmans historie lyner i skuespillernes øjne.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1963, Sverige, Psykologisk drama, Børn på film, 92 min.

  Dansk titel: Stilheden
  Instr: Ingmar Bergman Prod: Allan Ekelund Manus: Ingmar Bergman Foto: Sven Nykvist Klip: Ulla Ryghe Mus: Ivan Renliden, J.S. Bach
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • GULDB - Bedste film
  • GULDB - Bedste instruktør
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Bergman)