Top Secret! (1984)

  En amerikansk rock- and rollsanger involveres i en modstandsgruppe på vej til Østberlin. Her skal han forsøge at få en forsker fri med kreative metoder.


  KOMISKE ÅRER

  Den lattermilde instruktørtrio, Jim Abrahams/David Zucker/Jerry Zucker, leverer her den parodiske vare udtalt bedre, end det var tilfældet med farcen Airplane! (1980).

  Komiske årer
  Filmene har et udråbstegn i titlen til fælles, men herudover er der milevid forskel på de komiske årer, der leder næringen rundt til både skuespillerne og deres evindelige vitser. "Top Secret!" har ganske enkelt timingen og ikke mindst humoren til at bære det helt igennem skingerskøre i mål.

  Udsøgt parodi
  Val Kilmer fik her sin filmdebut og gør en god figur i hovedrollen som den velsyngende Nick Rivers, der tager til Østtyskland for at befri en forsker - i en udsøgt parodi på anden verdenskrigs-agentfilm. Det opsummerer nogenlunde plottet, for den primære fremdrift i filmen er utvivlsomt den endeløse række af overdrivelser, vink med vognstænger og referencer til andre film, filmstjerner og historiske personer.

  Udråbstegnet cementeres
  Festligt er det i hvert fald, når "Top Secret!" cementerer sit udråbstegn i hylemorsomme scener. Godt nok er der ikke meget, der kommer som en overraskelse, men det betyder ikke det store, så længe opfindsomheden og dens timing er intakt.

  Sang for fuld skrue
  Det generer heller ikke, at Val Kilmer ind imellem bryder ud i (Elvis-)sang for fuld skrue, for disse musicalindslag er både parodier på genren og går samtidig ikke fri for filmens generelle kreative omgang med begivenhedernes kausalitet.

  Selvironien er vigtig
  Obligatorisk kigges der lidt flovt ind i kameraet, når det nævnes et sted, at det er som at medvirke i en dårlig film. Selvironien er vigtig i en film som "Top Secret!", og dén har instruktørtrioen med sig i baghovedet denne gang - noget som det kneb alvorligt med i "Airplane!".

  Udtalt farce
  Maurice Jarre var lidt på udebane hér i forhold til sin øvrige filmmusikalske løbebane, men det er lykkedes at forme en nogenlunde balanceret understøttelse til den udtalte farce.

  En ko i gummistøvler
  Hen imod slutningen opstår en af filmens morsomste scener, der, uden at afsløre for meget involverer en broget ko i sorte gummistøvler og to mænd i kokostume. En kalv har fat i yveret, og en tyr er på spring - og når først vi kommer under bæltestedet, funkler det komiske for alvor. Læg hertil et udråbstegn.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1984, Storbritannien, USA, Komedie, Farce, 90 min.

  Dansk titel: Top Secret!
  Instr: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker Prod: Jon Davison, Hunt Lowry Manus: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker, Martyn Burke Foto: Christopher Challis Klip: Françoise Bonnot, Bernard Gribble Mus: Maurice Jarre