Ib Schønberg (2000)

  Den store danske folkekære skuespiller nåede at spille med i flere end 100 spillefilm. Her præsenteres vi for en lang række af hans største øjeblikke.


  SCHØNBERG-KAVALKADE

  Ole Roos præsenterer denne Ib Schønberg-kavalkade, der på 90 minutter præsenterer os for en række af den danske karakterskuespillers største øjeblikke på film.
   

  En hyldest-kavalkade

  Kavalkaden er en hyldest og et vidnesbyrd, hvor den ene markante rolle væves ind i den anden, og lange scener fra en række film afløser hinanden uden nogen form for indpakning og akkompagnement.

  Gyldne øjeblikke
  Således er Ole Roos’ film en dokumentar, der i sig selv ikke er egentlig dokumentarisk, andet end at den gengiver nogle af alle de gyldne øjeblikke, så vi kan mindes Schønbergs storhedstid. Man skal ikke vente at blive klogere af filmen, for man får reelt ikke noget at vide om manden bag skuespilleren. Som nævnt er det kun filmklip, vi præsenteres for.
   

  Én lang sammenkædning

  Selvom disse klip alle er glimrende beviser på, at Schønberg var en af landets største karakterskuespillere, er det svært at blive grebet af en dokumentar, der er en lang sammenkædning af brudstykker, bundet sammen udelukkende af Schønbergs talent og uden oplysninger om manden i øvrigt.

  Spredt guldgods
  Det bliver også en smagssag, hvilke af Schønbergs roller, man ønsker at trække ud og præsentere for publikum og eftertiden. Ikke alle af Ole Roos’ valg er helt gennemskuelige, og der er en række gyldne øjeblikke, som ikke har fundet vej til de 90 minutters kavalkade.
   

  En form for fortælling

  Enkelte steder afløser ens klingende replikker i forskellige film hinanden, således at der opstår en form for fortælling i det spredte guldgods, men ellers forekommer udvælgelsen og rækkefølgen tilfældig. Vi mindes og beundrer Ib Schønberg, hver gang vi ser en af hans gode film, og vil man have et sammenkog af mange af de gyldne stunder, er Ole Roos’ film oplagt.
   

  Historiske udpluk

  Filmklippene udgør naturligvis stadig imponerende historiske udpluk af Danmark, men det er svært at blive grebet af en stemnings- og perlerække, der ikke har hverken fortælling eller forløsning.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2000, Danmark/KortDok, Dokumentar, Biografi, 90 min.

  Dansk titel: Ib Schønberg - et portræt af Danmarks største filmskuespiller
  Instr: Ole Roos Prod: Finn Aabye, Knud Hauge Manus: Ole Roos Klip: Poul Kristensen
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation