Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate (2004)

  Michael Ciminos storfilm "Heaven's Gate" kom i kølvandet på succesen med "The Deer Hunter". Men den nye storfilm skulle blive et økonomisk flop af dimensioner.


  SKADEN ER SKET

  Sammenhængende film:
  Heaven's Gate (1980)
  Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate (2004)

  Hvis man gik og troede, at historien om tilblivelsen af Michael Cimino´s storfilm "Heaven's Gate" blot er en sød lille godnatsaga, bliver man i hvert fald klogere efter at have set dokumentarfilmen "Final Cut".

  Skamrost Oscar®-vinder
  Cimino kunne nærmest bogstavelig talt gå på vandet, efter at publikum og anmeldere havde skamrost hans psykologisk nærgående Vietnamkrigsdrama, The Deer Hunter (1978). Allerede inden årets Oscar®-uddeling var Cimino i gang med sit nye store projekt - og da så "The Deer Hunter" oven i købet vandt 5 statuetter, havde instruktøren som udgangspunkt frie rammer.

  Grænsede til det sygelige
  Ingen i det hæderkronede filmselskab United Artists kunne i deres vildeste fantasi have forestillet sig, hvad der ventede dem. Det skulle snart vise sig, at Michael Ciminos perfektionisme grænsede til det sygelige, og tendensen tegnede i retning af budgetoverskridelser på flere hundrede procent.

  Uhyre detaljefokuseret
  Det var gennemsnitligt at tage en scene om 32 gange. Cimino ville både have flere forskellige versioner af samme scene (glad stemning, vred stemning, drømmende stemning) og var så detaljefokuseret, at en nullermand mellem de bekostede historiske westernbyers trækonstruktioner næppe undgik hans opmærksomhed.

  Sin egen chef
  Og fordi Cimino fungerede som sin egen chef, var der ikke nogen til at gribe ind og tale alvorsord. Således kom produktionen typisk en dag bagud for hver dag, der blev optaget. Skuespillere og filmhold fandt sig i Ciminos metoder. Han var en stor personlighed på settet, og succesen med "Deer Hunter" medførte en stærk ånd af forestående publikums- og anmelderhyldest.

  Skaden var sket
  Da Cimino endelig nåede til klippebordet, forestod der en ny kamp mellem ham og United Arists. Selskabet havde i mellemtiden fået bedre skub i produktionen men måtte æde budgetoverskridelsen. Skaden var ganske enkelt sket tidligt i optagelsesforløbet.

  Kilometervis af filmoptagelser
  De utallige kilometer af filmoptagelser blev klippet ned til en spilletid på 3,5 timer, men det skulle vise sig, at det endelige resultat var dødsdømt nærmest på forhånd. Anmeldelserne var decideret hadefulde, og "Heaven´s Gate" endte som et gigantisk økonomisk flop og betragtes i USA stadig som filmhistoriens største katastrofe.

  Signifikant westernværk
  Anderledes forholder det sig i Europa, hvor man for længst har anerkendt Ciminos film som et kunstnerisk meget signifikant westernværk. Nok næppe et mesterværk i ordets mest omfangsrige betydning, men dog en præstation, der rækker langt ud over historien bag tilblivelsen.

  En slags muderkastning
  Med al den negative omtale, "Heaven's Gate" fik under de meget lange optagelsesforløb, er det nærliggende at tro, at de hadefulde amerikanske anmeldelser mest af alt var en slags mudderkastning mod Ciminos uetiske omgang med penge - og pludselig var "The Deer Hunter" måske heller ikke helt så stort et mesterværk, som man mente to år forinden.

  Hudløst ærligt
  Hele denne dybt fascinerende tilblivelseshistorie genfortælles hudløst ærligt i Epsteins dokumentarfilm. Hovedpersonen selv, Michael Cimino, medvirker ikke - men bl.a. to af filmens producere, fotografen, en klipper og en kostumedesigner udtaler sig sammen med et par af de centrale skuespillere om oplevelserne på settet.

  I fortjent perspektiv
  Og det er ikke kedeligt og sætter i høj grad "Heaven's Gate" i det perspektiv, den fortjener. For filmen er ved gud ikke dårlig. Det står snarere fast, at instruktøren var en personlighed, der var meget svær at omgås og som overhovedet ikke havde fornemmelse for ret og vrang, særligt ikke økonomisk.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, USA, Dokumentar, 78 min.

  Dansk titel: Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate
  Instr: Michael Epstein Prod: Michael Epstein, Rachael Horovitz, Caroline Suh Manus: Michael Epstein Baseret på: bog af Steven Bach Foto: Michael Chin Klip: Penny Hays Mus: Joel Goodman
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation