Troells troldspejl (2008)

  Filminstruktøren Jan Troell har skabt film i nærmest en menneskealder. For første gang står han foran kameraet.


  ET MAKROLIV

  Det er noget ganske nyt for den erfarne svenske filminstruktør Jan Troell at stå foran kameraet. Gennem hele sit liv har han ageret bag kameraet, inspireret af sin far, der allerede i 1928 investerede i noget af de tidligste primitive optageudstyr.

  Hjertevarme
  Thomas Danielsson har skabt en både hjertevarm og sympatisk dokumentarfilm om instruktøren - Jan Troell, der også som menneske er både hjertevarm og sympatisk. Det er et givende portræt, der beriger på mange forskellige fronter. Man bliver klogere på Troells karriere, hans enkelte film og kunstneriske ambitioner.
   

  Et enestående kig

  Men nok så væsentligt får man et enestående kig ind i mennesket Jan Troell og gribes af ægtheden og smerten, når han fortæller om sit liv og de filosofier, der ligger bag hans tænkning.

  Identifikation
  Således bliver dokumentarfilmen givende også på et mere eksistentielt plan, hvor Troells betragtninger om livet er både rørende og skaber en stærk identifikation. Tilbagetrukket, enspænder og stor æstetiker, men også humoristisk og sløset og bestemt ikke vild med rampelyset.
   

  Verden set gennem optik

  Troell ser helst verden gennem en kameraoptik. Det kan være lettere at leve i makroverdenen. Denne dybt personlige og eksistentielle betragtning rammer Thomas Danielsson meget flot i sin én time lange dokumentar.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2008, Sverige, Dokumentar, Biografi, 58 min.

  Dansk titel: Troells troldspejl
  Instr: Thomas Danielsson Prod: Mikaael Opstrup Manus: Thomas Danielsson Foto: Morten Bruus Klip: Ghita Beckendorff Mus: Lars Danielsson
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation