Dansk litteratur (1989)

  27 danske forfattere formidlet og fortolket på 44 minutter af 12 meget forskellige stemmer.


  BILLEDSPOR

  27 forfattere på 44 minutter formidlet af 12 meget forskellige stemmer. Jørgen Leths dokumentar om den danske litteratur spænder vidt i både tid og tone, fra Brorson til Michael Strunge.

  Lydbølgernes bølger
  Leth sætter sproget i scene, så den visuelle præsentation nærmest får en tone, der supplerer tonen selv: dialektik og diktion er lydbølgerne, billederne lydbølgernes bølger.
   

  Egen digtning

  Hvor det har været muligt, læser forfatterne selv passager af deres egen digtning, mest interessant er Svend Åge Madsen, som Leth præsenterer i stramtsiddende shorts og bar overkrop en sommerdag. De noget ældre digtere formidles af forskellige skuespillere, bedst af Preben Lerdorff Rye og Ulf Pilgaard.

  Billedspor
  Tiden står stille - ikke så meget i den klanglige gengivelse af digternes kunst - men i Leths visuelle 'billedspor' til den egentlige litterære kerne. Leths billeder af den danske natur er meget maleriske, stramt komponeret, små naturens kunstværker: stærkest når de får lov at stå alene og ikke generes af Herman D. Koppels malplacerede avantgardistiske cellostykke.

  Filmens klang
  Den røde tråd i det visuelle bliver filmens klang, mens litteraturen i sig selv klangligt er det mindst interessante.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1989, Danmark/KortDok, Dokumentar, 44 min.

  Dansk titel: Dansk litteratur
  Instr: Jørgen Leth Manus: Jørgen Leth Foto: Dan Holmberg Klip: Camilla Skousen Mus: Herman D. Koppel