Eastern Promises (2007)

  Grumme russiske bagmænd likviderer uden at blinke, men da en blond britisk kvinde kommer ind i deres liv, kan der være en opblødning på vej.


  OVERSKÅRNE PULSÅRER

  David Cronenberg er tilbage i rollen som instruktør af stadigt mindre interessante film, denne gang atter med Viggo Mortensen i hovedrollen.
   

  En alsidig chauffør

  Mortensen spiller en russisk chauffør. Chauffør for grumme mafia-bagmænd fra Rusland, der har slået sig ned i London. Men han bliver snart forfremmet. For Mortensen kan andet end køre bil. Han kan også klippe fingre af lig og skære pulsårer over, så ham kan de lide.
   

  Kamp på liv og død

  Da en ung kvindelig sygeplejerske kommer i besiddelse af en afdød russisk piges dagbog, bliver det begyndelsen til en kamp på liv og død, da hendes viden er alt for belastende for bagmændene. Men Viggo har et godt øje til sygeplejersken, og man aner et dilemma.

  Mørkt og grumset
  I hvad der er lige dele unødvendig splat og slatten, kvasi-romantisk pladder centrifugerer Cronenberg os rundt i en mørk og grumset saga.
   

  Eksplicit vold

  Stilen er positivt afdæmpet på nær de overdrevne pulsåreoverskæringer i ultranær, som synes med udelukkende på grund af deres værdi for fans af den slags eksplicit vold. Nogen nytte gør overskæringerne ikke. Filmen bevæger sig altså relativt fredsommeligt fremad og forsøger at vægte de mere personlige forhold bag den barske skal.

  Ikke delikat
  Problemet er bare, at mange af begivenhederne er enten ufrivilligt komiske eller synes serveret med en stor mangel på situationsfornemmelse, og det kommer der i bund og grund ikke meget delikat film ud af.

  Tåbelige accenter
  De tåbelige russiske accenter står i vejen for en eventuel troværdighed i de mange internationale roller. Viggo Mortensen har sine øjeblikke af stenansigter-med-baggrund-i-russiske-fængsler-piver-ikke-udstråling, men noget oscarnomineringspotentiale er det svært at få øje på. Tyske Armin Mueller-Stahl er filmens stærkeste kort i en sammenbidt rolle.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2007, Storbritannien, USA, Canada, Krimi, Mystik, 100 min.

  Dansk titel: Eastern Promises
  Instr: David Cronenberg Prod: Robert Lantos, Paul Webster Manus: Stev Knight Foto: Peter Suschitzky Klip: Ronald Sanders Mus: Howard Shore
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Mortensen)
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Mortensen)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste musik