En forelskelse (2008)

  En teenager med pigekæreste forelsker sig i kærestens far, der gengælder drengens tilnærmelser ud af seksuel frustration og fortrængning.


  INTIMT OG INTENST

  Dygtigt instrueret, virkelighedsnær og naturlig kortfilm, der tager kærligt og bemærkelsesværdigt fordomsfrit fat om en vanskelig forelskelse. Det slår gnister i øjnene på Allan Hyde og Lars Brygmann, der spiller det umage men forelskede par i Christian Tafdrups knap 40 minutter lange film.
   

  Gengældt tiltrækning

  Teenageren Stig (Hyde) er kærester med Melissa, og da han bliver præsenteret for hendes forældre, fornemmer han med det samme en fascination af hendes far, Stig (Brygmann). Men det er mere end bare mandlig fascination. Carsten er også seksuelt tiltrukket af Stig, og det viser sig at være gengældt. Men forelskelsen er på mange niveauer yderst vanskelig at føre ud i livet.

  Intimitet og intensitet
  "En forelskelse" rummer i sin korte form en enkelhed og en sarthed, der former en ganske stærk intimitet og intensitet, centreret omkring Carstens drengede skønhed og Stigs naturlige udstråling. De helt små mikrogestus, øjenbevægelser, åndedrættet: det er i detaljen i skildringen af fascination, begær og dyb identitetskrise og usikkerhed, at Tafdrup for alvor brænder igennem med sit stærke budskab.

  Himmelsk naturligt
  At skuespillet er så himmelsk naturligt afstedkommer en følelse af ægthed, der strækker sig længe efter slutscenen. Det virker virkelig som om, at Hyde og Brygmann tror på denne historie, og indlevelsen er i hvert fald total. Det er sjældent, at et så kontroversielt og fordomsbelagt emne bliver behandlet med så stor en åbenhed, udstråling og ærlighed, og det er en følelse af oprigtig glæde og opstemthed, der efter alvoren og håbløsheden forløser i slutscenen.

  Virkningsfuldt
  En lille og meget virkningsfuld udspringsfilm for frustrerede bøsser i alle aldre, men så sandelig også et stykke dansk kortfilmskunst, der er meget mere end bare end god historie. Allan Hyde rammer noget helt centralt i sit portræt af Carsten, idet han lykkes meget overbevisende med at finde ind til en stærk følelse af usikkerhed blandet med en ligeså stærk drift - og den store forvirring, der følger med. Lars Brygmann er sjældent set bedre i noget nær en pragtpræstation som kærlig og naturlig og attråværdig, blød mand med varme øjne og gode værdier.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2008, Danmark, Drama, Homoseksuelt tema, 39 min.

  Dansk titel: En forelskelse
  Instr: Christian Tafdrup Prod: Peter Reichhardt, Leila Vestgaard Manus: Christian Tafdrup Foto: Erik Molberg Hansen Klip: Anne Østerud Mus: Henrik Lindstrand
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BUSTER - Bedste kortfilm
  • RB - Bedste kortfilm