The Proposition (2005)

  En ung mand stilles over for et ultimatum: Dræb din eftersøgte storebror, ellers bliver din lillebror henrettet.


  HØJDRAMATISK WESTERN

  Denne australsk-britiske western rummer en række raffinerede spændinger og har et visuelt interessant udtryk.

  En lang hævnsaga
  Det er i denne betagende kombination, at filmen brænder stærkest igennem, for dybest set er plottet ikke stort andet end én lang hævnsaga.
   

  Nyudnævnt politimand

  En nyudnævnt politimand langt ude i Australiens ødemark har sat sig for at gøre en ende på de indfødtes lovløse livsstil. Samtidig igangsætter han en nådesløs jagt på alle eftersøgte kriminelle, også de hvide, og det får en lokal mand at føle på egen krop.
   

  Et ultimatum

  Han stilles over for et ultimatum: hvis ikke han finder og dræber sin eftersøgte storebror, vil politiet henret te hans lillebror. Det er barske løjer at drage ud i ødemarken med den besked i bagagen. Og i sandhedens time er det da også vanskeligt at tage den rette beslutning.Det er musikeren Nick Caves egentlige debut som filmmanuskriptforfatter, og det er han sluppet ganske pænt fra.

  Sælsom hvisken
  Cave har også skrevet den sælsomme musik, der bl.a. - når den fungerer bedst - indebærer hv iskende stemmer til akkompagnement af den mystificerende australske vildmark.Personerne er, ved siden af det visuelt bemærkelsesværdige univers, filmens stærkeste kort.

  Let spirituel tilgang
  Ray Winstone og John Hurt er bedst, men egentlig er spillet pænt over hele linjen. I det hele taget står det skæve persongalleri godt til filmens let spirituelt visuelle tilgang til plottet.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2005, Australien, Storbritannien, Western, Krimi, 104 min.

  Dansk titel: The Proposition
  Instr: John Hillcoat Prod: Chris Brown, Chiara Menage, Jackie O´Sullivan, Cat Villiers Manus: Nick Cave Foto: Benoît Delhomme Klip: Jon Gregory Mus: Nick Cave, Warren Ellis